Szemerei János kaposvári lelkészt, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperesét áprilisban választották püspökké, az egyházkerület 112 gyülekezetének szavazatai alapján.

A nyugati egyházkerület 112 gyülekezetből áll. Néhányból, ahol több lelkipásztor teljesít szolgálatot, több szavazat is érkezett, így a gyülekezetek összesen 121 voksot adtak le, ezek közül öt volt érvénytelen. Az érvényes 116 szavazatból Szemerei János 70-et, a másik jelölt, Bencze András 46-ot kapott.

Szemerei János ev. püspök


Szemerei János korábban a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese volt, ezentúl pedig püspökként az egyik győri templomban teljesít majd szolgálatot. Bencze András székesfehérvári lelkész a továbbiakban püspökhelyettesként segíti az új egyházi méltóság munkáját.

1963-ban született a Fejér megyei Lajoskomáromban, egy tízgyermekes család hetedik gyermekeként. Az általános iskolát szülőfalujában, a középiskolát Székesfehérváron, a Ságvári Endre Gépészeti és Híradástechnikai Szakközépiskola számítástechnikai tagozatán végezte. Az Evangélikus Teológiai Akadémiára 1982-ban nyert felvételt, 1987-ben avatták lelkésszé. Hét évig a Fejér megyei Tordas és Gyúró lelkészaként szolgált, 1994-ben a kaposvári evangélikusok meghívására került a somogyi megyeszékhelyre. Jelenleg az egyházkerület egyetlen esperese, aki második ciklusát tölti posztján. 2006 óta az evangélikus egyház legfőbb végrehajtó testületének, az országos presbitériumnak a tagja. 1987-ben házasodott, három gyermek édesapja.


Szent László-napokat tartanak Somogyváron, Ópusztaszer és Mohács mellett Magyarország harmadikként számon tartott történelmi emlékhelyén, ahol I. László 920 évvel ezelőtt, 1091-ben alapított bencés apátságot a Kupavár-hegyen. Az idei rendezvénysorozat péntek este szentmisével, orgonahangversennyel kezdődött. Ma és holnap pedig a Kupaváron egyebek mellett a Szent László lovagok bemutatója, egy Somogy megyét bemutató filmvetítés, táncosok, zenekarok, kézműves udvar, borverseny, népi játékok és főzőverseny várja a látogatókat.


Címkék: beiktatták, lelkész, Szemerei, püspök, Győr, kultúra