Szita Károly polgármester a film bemutatóján elmondta: Kaposvár mindent megtesz azért, hogy a fogyatékkal élő helyiek, illetve vendégek is teljes értékű polgároknak érezzék magukat a városban.

Nem létezik még egy olyan, kifejezetten siketeknek és hallássérülteknek készült turisztikai kisfilm, mint amilyet Kaposvár készíttetett el az elmúlt hónapban. A Jeles Kaposvár című alkotásban nem jeltolmács kalauzolja a vendégeket, hanem olyan emberek - egy apa és fia -, akik maguk is ezzel a fogyatékkal élnek.

- Kaposvár egyik legfontosabb célja, hogy a turizmus munkahelyteremtő ágazattá váljon a városban. S ami legalább ilyen fontos: megmutatni értékeinket mindenkinek, függetlenül attól, hogy ép, vagy valamilyen fogyatékkal él. Mi mindannyiuknak olyan élményt szeretnénk nyújtani, amely arra ösztönzi őket, hogy máskor is ellátogassanak Kaposvárra - mondta Szita Károly. A polgármester hozzátette: ritkán gondolunk arra, hogy a fogyatékkal élők egészen másképp érzékelik a körülöttünk lévő világot, s arra is, hogy ebben segítenünk kell nekik. A velük való törődés emberségünk próbája.

Kaposvár az elmúlt években teljeskörű akadálymentesítést végzett a turizmus területén. Európában 50 millióan, Magyarországon 600 ezren élnek valamilyen fogyatékkal, így egy gondoskodó városnak elemi érdeke és morális kötelessége ezt megtenni. Ma már a Kaposvári turizmus felkészülten várja a vakokat és gyengénlátókat, a siketeket és hallássérülteket és a mozgássérülteket is. A beruházásokat, fejlesztéseket uniós pályázatok segítségével valósította meg a város.

A most elkészített film elkészítésére is egy uniós kiírás adott lehetőséget. A cél egy olyan film létrehozása volt, amely, amely a hallássérülteket kalauzolja Kaposváron. Az alkotók, Benke Róbert és S. Kovács Zoltán, azonban nem elégedtek meg egy bárki által megtekinthető turisztikai film jeltolmácsolásával, hanem a hallássérült Sándor Gábort és kisfiát, Tamást kérték fel szereplésre. Általuk egy olyan film készült, amely hitelesen és könnyen befogadhatóan mutatja be Kaposvár főbb nevezetességeit.

A sajtótájékoztatón Sándor Gábor elmondta: nagyon örültek a felkérésnek, amely eredményeként egy többfunkciós, jelnyelvvel, narrációval, magyar és angol nyelvű felirattal is ellátott film készült. Az apa szerint más városok számára is követendő a példa. Fia, Tamás a forgatáson szerzett élményeiről mesélt. S bár nagyon tetszettek neki Kaposvár nevezetességei, a filmről mégsem beszélt osztálytársainak. Meglepetésnek szánta. A sajtótájékoztatót követő konferenciára el is jöttek, így ott, a vetítővásznon ismerhették fel pajtásukat.

A film szakmai programját Mayerné Bocska Ágnes dolgozta ki.
- Az akadálymentesítés során a célcsoportok képviselői nyújtják a legnagyobb segítséget. Az idegenforgalmi szakembereknek ugyanis meg kell tanulniuk a fogyatékkal élők kalauzolását. Nem egyszerű a feladat, hiszen egészen más jellegű idegenvezetésre van szükség, ahol sem a nevek, sem a korstílusok, sem pedig az évszámok nem kapnak szerepet, ezzel szemben egyszerű, világos fogalmazásra van szükség - mondta a kaposvári Tourinform Iroda vezetője, aki köszönetet mondott a Duráczky Módszertani Központnak és a Sinosz megyei szervezetének is a segítségért.

Címkék: Torinform, Károly, film, Szita, kultúra, Kaposvár