A műved címe – Kapcsolat. A filmben a gyors és lassú mozgás kapcsolata a téma. Honnan jött az ötlet?

Szeptemberben lettem elsőéves a Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskolában - mozgóképi animáció szakon, és ez a munkám volt az első önálló alkotásom. Az ötlet a mindennapjaimból született. Elég nyugodt és kiegyensúlyozott kapcsolatom van a világgal, nyitott szemmel járok az utcákon és tisztában vagyok az életünk hibáival. Persze, ez lehet elcsépelt kijelentés is, de mégis fontosnak tartom. Alapvetően a film a gyors és a lassú mozgás kapcsolatára épül. Hogy hogyan teremt hidat, és miként él egymás mellett a két egymással szemben álló világ. Vehetjük példának a hétköznapokat - olvashatunk egy könyvet nyugalomban, de amint letesszük, hív minket a kötelesség, a különböző feladatok és ismét rohanunk..

 

 

 

Janko_2

 

 

 

Mióta foglalkozol filmezéssel?

Filmezéssel konkrétan 2o1o-ben kezdtem el foglalkozni - előtte nem nagyon került kamera a kezembe, inkább a fényképezés világa vonzott - megismerkedtem mind az elméleti, mind a gyakorlati oldalával, majd tollat ragadtam és elkészítettem a Kapcsolat forgatókönyvét.
Maga a filmezés egy csodálatos és szabad dolog, talán ez az, ami megragadott engem. Magam irányítom a látványt, a tekintetet, meg tudom mutatni azt, amit láttatni akarok a szemlélővel. E
gyszerűen felbecsülhetetlen.
Filmes munkáink mellett animációs filmeket is készítettünk közösen - pár perces rajzanimációt, és tárgyanimációt is. Ezek mind időigényes munkák voltak, de végeredményében sok tapasztalatot, és nem utolsó sorban szakmai fejlődést nyújtott számunkra.

 

 

 

Janko_1

 

 

 


Kik azok a filmesek akiket ”példaképnek” tekintesz?

A filmesek közül David Lynch-et tartom nagyon eredetinek. 

Szeretnél később is a mozgóképek világában dolgozni?

Természetesen továbbra is szeretnék szoros kapcsolatban maradni a filmezéssel, animálással, és mindezt egybe kötni grafikai tudásommal is. Úgy érzem, ezeket a művészeti területeket nem kell feltétlenül külön választani egymástól, csak tudni kell együtt alkalmazni. Sokat kell még tanulnom, de kísérletezni mindig lehet. Anélkül nem lehet újat mutatni.


Amikor neveztél a szemlére érezted,  versenyképes anyag van nálad vagy csak neveztél meglátjuk mi lesz alapon?

Mivel a Zichy Média Műhely minden évben részt vesz különböző filmes illetve animációs pályázatokon, természetes volt, hogy idén is képviseljük az iskolát. Mikor értesültünk az idei Országos Középiskolai Filmszemléről, mindenki hozta egyéni illetve csoportos munkáit és elküldtük a jelentkezésünket. Hogy őszinte legyek, nem számítottam rá, hogy ilyen eredménnyel fogok végezni. Meglepődtem, és örültem, hogy a zsűri - olyan nagy nevekkel, mint Jancsó Miklós - kiválasztotta a munkám. Ez igazán nagy dolog számomra, szakmai szempontból még inkább!

 

 

 

 

 

Az egyik közösségi oldalon a magadról kérdésre azt a választ írtad, hogy ”Life is a Playground”.

Nem érzem magamat egy földhöz ragadt embernek. Szeretem a spontán dolgokat, rugalmas vagyok és nyitott a világra. Csak annyit tudok mondani: merjünk álmodni, és ne féljünk lépni. ...Ne kelljen megbánnunk ha nem tettük meg.

 

Janko_3

 


Mi volt az első olyan film a nyomot hagyott benned?

Hogy mi volt az első film? Erre hirtelen nem tudok választ adni. Sok filmet láttam már, de Sean Penn - "Úton a vadonba" című filmje az, ami igazán nagy hatással volt rám. Mind a látvány, mind az elbeszélés szempontjából. Magamat is szabad szelleműnek tartom, és úgy éreztem, mintha csak hozzám szólt volna.


Mit gondolsz a magyar filmek jelenlegi helyzetéről?

Úgy gondolom, a mai magyar filmek többsége - ami eljut a nagyközönséghez - célirányosan a szórakoztatást veszi figyelembe.
Sokan filmeznek, és véleményem szerint több lehetőséget kellene adni a kísérleti- és művész- filmek bemutatására.


Úgy tudom a színházban is dolgozol ez két komoly szerelem.. Melyik az igazi mozi vagy színház?

A színház és a mozi között óriási különbség van. Mindegyiknek meg van a maga varázsa, mégis úgy érzem - a színház az, ami hozzám közelebb áll. A színpadon lezajló előadás egy élő szervezet. Lélegzik és mindig más. Nincs két egyforma előadás - hogyan is lehetne? A közönség minden nap másképp reagál a helyzetekre, és ez kellőképpen befolyásolja a hangulatot is. Sok előadást láttam többször egymás után, mégis azt állítom, mindig újat láttam, ettől lesz izgalmas.

Címkék: Kapcsolat, Jankó Eszter, Zichy, interjú, Kaposvár, kultúra