Igen komoly gazdasági problémákat örökölt a 7,2 milliárd forintos évi költségvetéssel működő Kaposvári Egyetem új vezetése.
- Nagy nehezen, több forduló során elkészítettük a nagyjából nullszaldós költségvetést, másnap azonban egy 380 millió forintos zárolásról érkezett a minisztériumból egy levél - mondja Légrádi Zsolt, az intézmény gazdasági főigazgatója.

Az egyetem vezetése többféle intézkedést széndékozik hozni annak érdekében, hogy ne legyen még magasabb a hiány. Felülvizsgálják például a bérezést is - egészen a felső vezetői szintig. Átgondolják azt is, hogy miért 940 dolgozó jut 2600 hallgatóra.

Egy biztos, a 69 felsőoktatási intézmény egy tízmilliós országban kétségkívül sok - szögezte le a Kapospontban dr. Szávai Ferenc rektor. - Az is bizonyos, hogy az egyházi és magánintézményekhez nem fognak nyúlni, az állami támogatású intézmények sorsa pedig politikai harcok tárgya lesz. Többek közt az is, hogy a kaposvári művészeti kart összevonhatják-e más egyetemekkel - mondotta.

A rektor azonban optimista a jövőt illetően, több kitörési lehetőséget is lát. Arra viszont konkrét választ még nem tudott adni, hogy mely területeken lesznek megszorítások, s hogy szükség lesz-e elbocsájtásokra.

Címkék: egyetemi költségvewtés, bércsökkntés, Légrádi Zsolt, Szávai Ferenc, művészeti kar, kultúra