300 toldis érkezett pénteken a Kossuth térre. Dalra fakadtak. Egy népdalt énekeltek. Majd serényen hozzáláttak a munkához. Ezért jöttek. Segíteni a városi nagytakarításban. Most dolgozunk – mondja az egyik. Belül szomorúak vagyunk, de ez most nem fontos. Bizony tegnap még sírtunk is, ami csak a Toldinak szól –  tette hozzá egy másik gimnazista. – Szeretnénk, ha maradna az iskolánk. Ennél többet nem mondtak. Szorgosan dolgoztak. Hátukon a jelzésértékű felirattal: "Kaposvárért dolgozom /a Toldiban/. "

Mint arról tegnap a KaposPont beszámolt: elkeseredett szülők keresték fel szerkesztőségünket. A Toldi iskola sorsa iránt aggódtak. Az önkormányzat oktatási igazgatója tegnap este egy iskolai összejövetelen hivatalosan is cáfolta, hogy megszűnne az iskola. Stickel Péter a szülői szervezetnek és az iskola vezetésének elmondta: az általános iskolások csakúgy, mint a középiskolások, ugyanabban az épületben, ugyanabban az osztályban, ugyanazon pedagógusokkal tanulhatnak ezentúl is. Változás csupán egy dologban lesz: a gimnázium papíron a Munkácsyhoz kerül. Hozzátette: érthetetlen számunkra, hogy valakik azt a hírt terjesztették, hogy megszűnik a Toldi, felzaklatva ezzel a gyerekeket. Kizökkentve őket a tanulásból. A Toldi Toldi marad - szögezte le mai közleményében, Stickel Péter.

Nem értünk egyet az önkormányzat lépésével - mondta erre reagálva a KaposPontnak a Toldi lakótelepi iskola szülői szervezetének elnöke. Bálint Jánosné hozzátette: attól tartanak, most még maradhatnak a diákok a Toldiban, de szép lassan majd eltűnik az iskola. Hétfő estére összehívták a szülőket, hogy elmondják véleményüket. Összefoglalják az iskola értékeit, amit írásban át is adnak az önkormányzatnak. Az esti szülői fórumra Szita Károly polgármestert is meghívták. A Facebook közösségi internetes portálon a város első embere azt írta az egyik szülőnek: nyitott a kérdésre, és szívesen leül a szülőkkel tárgyalni.

Szerdán a toldis diákok szerveznek műsort a Kossuth térre. Azt mondják: nem tüntetni akarnak. Csak megmutatni azokat az értékeket, ami bennük rejlik. A Toldinak köszönhetik, hogy sikereket értek el a művészeti élet számos területén, hangoztatják. A legtehetségesebb diákok mutatkoznak majd be. Énekelnek, verset mondanak és táncolnak. A diákönkormányzat vezetője azt mondja: nem adják fel. Lenczl Fanni szerint szeretnének önállóan, toldis diákok maradni.








 

Címkék: beleolvasztás, Kinizsi, gimnázium, Toldi, iskola, kultúra