Az egykori zimányi iskola például több mint 100 éves múltra tekinthet vissza. 2000-ben zárt be. A fogasok és a gyerekek alkotásai még azóta is a falon vannak, de a mostani iskolások már Toponárra járnak. Az egykori iskolaépületben  egy évvel ezelőtt még egy varroda működött , de csődbe ment. Mindent itt hagytak... Egy éve tartoznak a bérleti díjjal. Most az önkormányzat bírósághoz fordult. De ugyanígy jártak a korábbi bérlővel, egy kerámikus vállalkozással is.
Hideg László pogármester elmondta: az épületet nem tudják hasznosítani, pedig többször meghirdették, és személyesen is próbáltak megkeresni vállalkozókat.  Ráadásul a szennyvízberuházáshoz felvett hitelnek az iskola a fedezete, ezért eladni sem tudják. Semmiképpen nem indítanák újra.
Ahogy a magyaregresiek sem. Itt 2003-ban volt utoljára tanítás. Most a nyugdíjas klub és egy alapítvány működik az egykori iskola épületében. Az önkormányzat családi napközi indítását tervezi. Az iskola rengeteg pénzbe került - mondja a polgármester. Bók László szerint akkor egymillió forint volt az gyermekre fordított összeg, állami támogatással együtt. Most pedig 50 ezer alatt van egy iskolás, és 70 ezer körül az óvodások után fizetendő a városnak. Tehát megéri.
Somogyból eddig senki nem jelezte, hogy újraindítaná bezárt iskoláját az oktatási államtitkárság támogatásával. A kormány is tudja, hogy a 300 milliós keret kevés, mert nagyon nehéz újraéleszteni az iskolákat, de néhány településnek lehetőséget adnak. Az elmúlt évek elvonásai ugyanis tönkretették az önkormányzatokat.
Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke a kormányhoz fordult, hogy a kiegészítő támogatásokból kiemelten kapjanak azok az önkormányzatok, akik iskolákat tartanak fenn.

Címkék: kisiskola, újraindul, kultúra