- Ez egy biztonságos iskola - hangsúlyozza Horváth Miklós iskolaigazgató. - A szülőnek nagyon fontos, ha elengedi az iskolába a kisfiát, kislányát, akkor tudja, hogy ott figyelnek rá. Ebben az iskolában minden tanulóra figyelnek a kollegáim.

A képzési szerkezet korszerű és rugalmas. Jelen pillanatban a távlati munkaerőpiaci igényeknek is képes megfelelni. Az oktatás során átjárhatóságot biztosít, a tanulók képességeiknek megfelelő területekre tudnak eljutni.

Az országban nagyon kevés iskola rendelkezik olyan korszerű technikai bázissal, mint a kaposvári intézmény. Szakmailag felkészült oktatók, és a legmodernebb informatikai háttér biztosítja azt, hogy a diákok a méréseket, a gyakorlatokat, a projekt feladatokat minél jobban elvégezhessék.

A képzési skála nagyon széleskörű. Jövőre is elindítják a népszerű a közbiztonsági fakultációt a szakközépiskolai képzésen belül.
Aki rendőrtiszti főiskolára vagy tiszthelyettesire szeretne menni, annak fizikailag fel kell készülni rá. A sportoktatás ezen a szakon nagyon fonontos. A diákok használhatják az iskola konditermét, vannak önvédelmi-, úszás- és általános testnevelés óráik is. Korcsoláyzni és lövészetre is járhatnak.

Az iskola az egészséges életmódra szeretné nevelni a tanulókat. Ehhez tornacsarnok és sportudvar áll rendelkezésükre. Jövőre sportosztályt is indítanak.

- Álatlában olyan gyerekeket várunk ide, akik a tanulás mellett élsportolók szeretnének lenni - emeli ki Rédling Géza a testnevelés munkaközösség vezetője. - A kaposvári  élegyesületeknek biztosítanánk az utánpótlást. Röplabdásokat, labdarúgókat, kosárlabdázókat, vízilabdázókat és jégkorongosokat várnánk. Lehetőségünk van arra, hogy a sportiskolai kerettanterv alapján végeznénk az órákat. A délelőtti tantervbe beépítenénk az edzéseket, dupla órákon végeznék a gyerekek a tréningeket és így a fejlődésüket fel tudnánk gyorsítani.


A tanulók az idegennyelvek közül az angolt és a németet választhatják.
- A diákjaink heti négy órában tanulhatják az idegen nyelveket csopportobontásban. Az érettségire, nyelvvizsgára való felkészülésüket nyelvi laborok és multimédiás eszközök is segítik - mondja Tavali Zsuzsanna biológia és angoltanár. - A 2008-2009-es tanévtől két képzési forma is nyelvi előkészítő osztállyal indul. Ez azt jelenti, hogy heti 16 órában tanulhatják az idegen nyelvet. Az osztrák-magyar közös tananyagú képzés esetében természetesen német nyelvet oktatunk.

Az iskolában közlekedési szakterületen is indítanak képzéseket. A 10. osztályra épülő képzések közül az esztergályos, a gép és szerkezetlakatos, a hegesztő, a marós, a műanyagfeldolgozó, a karosszérialakatos és a járműfényező szakmák közül választhatnak a jelentkezők. Érettségi után gépipari számítástechnikai technikus, szeszámkészítő, gépipari mérnökasszisztens, műszaki számítástechnikai technikus, közlekedési-üzemviteli, szállítmányozási technikus, nemzetközi logisztikai menedzser, autószerelő, autóelektronikai műszerész szakmát is szerezhetnek. A gyakorlatokat az iskola tanszervizében végezhetik a tanulók.

A műhelyekben két tevékenység folyik. Egyrészt bérmunkában dolgozunk a lakosság részére - futóműjavításokat, környezetvédelmi igazolólap kiállítást és kisebb munkákat, valamint műszaki vizsgára történő felkészítést vállalunk. Emellett a gyerekek képzését biztosítjuk azzal, hogy a műszerparkunkat próbáljuk a legkorszerűbb technikákhoz igazítani - tájékoztatott Tallián Rudolf gyakorlati oktatásvezető.

Az oktatás két épületben folyik. Jól kihasználják a TISZK technikai-technológiai lehetőségeit. Az iskolában elketronikai szakterület is választható. A tanulóknak az érettségi után pedig lehetőségük van elektronikai műszerész, elektrontechnikai technikus képesítést is szerezni.

Korszerű elektronikai ismereteket tanulunk, mellyel jól fizető állást szerezhetünk és a továbbtanulásunknál is sokat segítenek az itt tanultak - mondja Papp Zoltán, az egyik diák.

Gyakorlatokat az iskolán kívül is végeznek a tanulók, általában tanulószerződéses formában.

A gépipari technikumban 63-67 között folytattam a tanulmányaimat. Az ott szerzett elméleti, gyakorlati tapasztalatok és tudás alapján váltottam ki a 80-as években a vállalkozói igazolványomat, és azóta jutottunk el eddig a szintig - foglalta össze Zsille Péter a Zsille Kft. tulajdonosa. - Jelen pillanatban is 10-15 fő folytatja gyakorlati idejét a cégünknél. A célunk az, hogy a diákok ez idő alatt minél nagyobb tapasztalatot szerezzenek a szakmában, és az iskola elvégzése után rögtön piacképes munkaerővé váljanak.

Ezen kívül a Videoton Holding Zrt. kaposvári üzemében is szívesen látják a tanulókat.

 

Címkék: Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Pályaválasztás2011, képzés, kis szines, kultúra, Kaposvár