JÁTÉK
Nyerd meg a Zelnik Istvánról szóló Arany, ember című könyvet! Kattints ide!

Egy nem mindennapi portrékönyvvel jelentkezett Csúri Ákos újságíró. A többek között a Magyar TV-ben, Magyar Rádióban, valamint Hír TV-ben is dolgozó szerző Zelnik Istvánról, egykori délkelet-ázsiai és brüsszeli diplomatáról írt könyvet. Csúri Ákos mozaikokból építkező kötetben mutatja be azt az életutat, ami a Balaton parti településtől az elfeledett kambodzsai királyi fővárosig és egy budapesti, Andrássy úti múzeumig vitte a Sefag egykori vezetőjének fiát.

Zelnik István

Somogyhoz köti az egykori diplomatát egy, az életét mindenféle értelemben meghatározó emlék is - találkozása Sövény Aladár Kelet-kutatóval. Ő volt az, aki elindította a kisfiút: megismertette vele a keleti nyelveket és elmélyítette a tárgyszeretetet. Neki is köszönhető, hogy mára Zelnik István tucatnyi nyelven beszél és arany-, ezüst-, porcelán- és kőtárgyakból álló gyűjteménye meghaladja a 25 ezer darabot. Köztük olyan, a világon egyedülálló aranymaszkokkal, amelyek letűnt ázsiai uralkodók halotti díszeként szolgált egykoron.

A könyvből kiderül, hogyan vezetett a fiatal diplomata útja a moszkvai diplomataképzőn át Délkelet-Ázsiába, ahol megismerkedett a helyi kultúrával, nyelvvel és a térség kincseivel.

Fény derül egy trópusi betegségre, ami aztán haza, majd Brüsszelbe repítette a diplomatát, aki a strasbourgi magyar Európa tanácsi missziót is megalapította. Ezt követően a magánszektorba lépett: sikerre vitte belgiumi vállalkozásait.

De hamarosan újra a délkelet-ázsiai térség kultúrája felé fordult Zelnik. A kötet elkalauzol minket Koh Kerbe, az elfeledett kambodzsai királyi fővárosba, aminek feltárását Zelnik István támogatásával magyarok végzik. És - egyáltalán nem mellékesen - betekintést nyerhetünk a műgyűjtők zárt, belső világába is, és érdekességeket tudunk meg a budapesti Andrássy úton tavasszal nyíló (http://www.zelnik-collection.hu), a világon egyedülálló, délkelet-ázsiai aranymúzeumról is. De ez csak egy kis ízelítő: a többi a könyvben.

zelnik istvan2

Csúri Ákos Arany, ember című könyvéről további információkat itt találsz: www.aranyember.com.

Címkék: Csúri Ákos, Zelnik István, kultúra