Kispál és a Borz


Mínusz egy és Nulladik
A Sziget szervezői korábban már bejelentették, hogy egy majd’ három órás Kispál búcsúkoncerttel indít az idei fesztivál a mínusz egyedik napon, azaz augusztus 9-én. Annyi újdonságot azonban megtudtunk, hogy a zenekar és a koncert Lévai Balázs felkért rendezője már túl vannak az életmű végighallgatásán, az első rostán fennakadt 65-70 dalból választják majd ki azt a majd’ három órányi nótát, amit előadnak a Szigeten. Azt is megtudtuk, hogy a vendékeg közt ott lesz Kiss Tibi, Líviusz, a Csík zenekar és meglepetés vendég is lesz, akik természetesen Kispál dallal készülnek, de hogy melyikkel, az ott derül majd ki. Lesz ős kispálos blokk is és bizonyára csendes-ülős is és abban is biztosak lehetünk, hogy a vizuális háttérre is nagy hangsúlyt fektetnek. Szóval ez lesz a legnagyobb Kispál buli, ahogy azt Lovasi énekli: „Fényes hasak, piros ledek, de sok robot jött el máma, Ma van utoljára ekkora lárma”

A nulladik nap kéthatmada is publikus volt már: a Nagyszínpadra várják a hazai és nemzetközi reggae/ska élet sűrejét a Reggae és Ska Nagy Ünnepén, lesz egyebek mellett Skatalites, Wailers és UB40 koncert, míg a Világzenei nagyszínpadon a hazai világ- és rockzene élvonala tiszteleg Cseh Tamás emléke előtt egy majd’ öt órás koncerttel. Eddig nem ismert programpontja is napvilágra került a Sziget sajtótájékoztatóján: a magyar jazz zene élvonala a nemzetközi sztárokat invitált meg a Szigetre és játszanak együtt majd a nulladik napon az BJC-Amfiteátrum színpadán. A Magyar Jazz Szövetség és a Sziget közös rendezésében másodszor kerül megrendezésre a Magyar Jazz Napja a Sziget fesztivál 0. napján. A tavalyi, első alkalommal a hazai jazz-élet legnépszerűbb, legelismertebb 70 szólistája és együttese több ezer ember előtt aratott kirobbanó sikert. A 2010-es esemény érdekessége, hogy a magyar fellépők olyan világsztár vendégeket fogadnak, akikkel dolgoztak már korábban együtt.  Sok magyar előadónak készült közös lemeze, volt közös koncertje a jazz műfaj világsztárjaival, az augusztusi 10-i napra a következő híres jazz ikonok és sztárok fogadták el magyar kollegáik meghívását és állnak közös produkcióban színpadra.
Így például Tommy Campbell, a kiváló amerikai jazzdobos László Attilával és Oláh Kálmánnal lép fel, a „dobosok dobosának” titulált Dennis Chambers valamint jazz világának kiemelkedő gitártehetsége, Dean Brown Csepregi Gyulával és Vasvári Pállal játszik majd. Szintén a hazai erősségekkel, nevezetesen a Budapest Jazz Orchestaval lép a fel legtöbb Grammy-díjra jelölt jazz-zenész, George Duke és jön a világ egyik legnagyszerűbb basszusgitárosa, „a '90-es évek legfontosabb basszusgitár hangja”, Garry Willis is, aki Tony Lakatossal karöltve a Loop Doctors formációt erősíti.

Nagyszínpadok – aktuális sztárok, nagy visszatérők, nagy ígéretek
Több mint 90%-ban kész a Nagyszínpad programja – jelentette be Gerendai Károly a sajtótájékoztatón, s a korábbi sztárok, mint a Muse, Iron Maiden, a Faithless, a  Thirty Seconds to     Mars, Kasabian mellé újdonságként említette a Madness, illetve Johnny Rotten Pistols utáni formációját, a Public Image Limited fellépését.
„A műfaji sokszínűség az egyik Sziget-védjegy a nemzetközi porondon. A változatos kínálat mellett igyekszünk úgy alakítani a programot, hogy egyrészt megfeleljünk az aktuális elvárásoknak, tehát hívtunk olyan fellépőket, akik a nemzetközi fesztiválporond aktuális fő fellépői. Másrészt a hazai közönség kedvenceit is felsorakoztatjuk: lesznek olyan csapatok, melyek már bizonyítottak a Szigeten és sokan kérték is, hogy hozzuk el. Mindezeken túl évek óta felvállalt célunk, hogy bemutassunk olyan produkciókat a közönségünknek, melyeket kevésbé ismerhetnek, viszont a nemzetközi színtéren már egyre nagyobb teret vívnak ki maguknak.” – nyilatkozta korábban Gerendai Károly főszervező. E filozófia mentén épül fel a Sziget legnagyobb helyszíneinek programja, így a Nagyszínpad mellett például a már 100%os Világzenei Nagyszínpad, ahol a legnagyobb nevek közt szerepel például az Orquesta Buena Vista Social Club® featuring Omara Portuondo, az Oi-Va-Voi, Tony Allen vagy a Shantel & Bucovina Club Orkestar. Az új csillagok közt Amparo Sanchez, 08001 vagy az elmúlt évek „Nagy Belga Bumm”-jának az egyik legátütőbb hangja a Jaune Toujours lép fel – mások mellett. És a Világzenei Nagyszínpad 2010-ben jelentős betekintést enged a kelet-európai világzenei színtérbe is, mindemellett persze a magyar világzenészek is fellépnek a Sziget öt fesztiválnapja alatt.
Az idei Szigeten a metalrajongók ismét megkapják a magukét a Rock-Metál sátorban, tehát készüljenek fel testben és lélekben, ha elég erősnek érzik magukat ahhoz, hogy részt vegyenek az Ill Nińo szigetes koncertjén. A The 69 Eyes azért jön a Hajógyári-szigetre, hogy egy nagyszabású és még az eddigieknél is merészebb goth'n'rock show-val nyűgözze le a rajongókat. A Paradise Lost tavaly megjelent albuma a kritikusok szerint csak a One Second klasszisához mérhető, így nem csoda, hogy ők az idei Sziget egyik favoritjai, nemcsak a fémzene-fanatikusok számára. Fellép minden idők egyik legenergikusabb metalegyüttese, a Children Of Bodom is. A legfrissebb hírek szerint a Monster Magnet az utolsó simításokat végzi 2010-es albumán, majd turnéra indul, melynek egyik fontos állomásán, a Szigeten láthatjuk őket. De itt lép fel még az Enter Shikari, a Skindred, vagy a Fear Factory is. A Party Aréna megasátra tavaly óta egy korai esti sávban is ontja a programokat, ahol világsztárok live-actjeit élvezheti a nagyérdemű. Idén ebben a sorban lép fel DJ Shadow, a Simian Mobile Disco, a Gotan Project, Calvin Harris valamint Breakestra feat. Cali2na, az éjszakai sáv pedig olyan előadókat köszönt, mint Boys Noize, Erol Alkan, Sander van Doorn, Andy Moor, a Drumcode Night: Adam Beyer, Alan Fitzpatrick és Joel Mull, az Infected Mushroom vagy a Deadmau5.
Új sátrat kap az idén a A38-Wan2 sátra, melyben szintén lesznek aktualitások, nagy öregek és feltörekvő csillagjelöltek is. Többek mellett itt lép fel a Gorillaz Sound System, Nina Hagen, Charlie Winston, az Ez3kiel, a Bad Religion, a Vive la Féte, a Major Lazer vagy a Yeasayer.

Innovációk és kedvezmények
A Dreher főtámogatása mellett idén a Vodafone partnerséget is elnyerő Sziget számos újítással, innovative megoldással jelentkezik az idén. A Vodafone például olyan mobilpénztárca, mobil média és „gép-gép közötti” megoldások sorával jelentkezik majd a fesztiválon, amely mind a hazai-, mind a külföldi sziget-látogatók számára kényelmesebbé teheti a fesztiválozást. Lesz továbbá a fesztiválon - a parkolási fizetéseknél már közkinccsé vált szisztémához hasonló – perc alapú mobil fizetési lehetőség is. A Sziget szervezők számos újítást, technikai fejlesztést alkalmaznak a kibocsátott zaj csökkentésére is. A már bevált rendszerek mellett idén egy akusztikai elmélet gyakorlati megvalósításárta is kísérletet tesznek a szervezők. Eszerint a bizonyos irányba terjedő hangokat vele szembe menő hangokkal igyekeznek korlátozni.
És természetesen a tavaly bevezetett kedvezmények az idén is élnek: a csoportos diákjeggyel akár féláron is jöhetnek a Szigetre diákok, míg a későn beinduló bulizók este 11 órától féláron válthatnak majd napijegyet kedvenc fesztiválunkra.

EU Trió fókusz
Az Európai Unió elnöksége alatt, 2010 és 2011-ben három ország adja egymásnak a stafétabotot .  Az elnökséghez kapcsolódóan számos kulturális együttműködés is születik.
2010. január 1 és június 30 között Spanyolország, 2010. július 1 és december 31 között Belgium, valamint 2011. január 1 és június 30 között Magyarország tölti be az EU soros elnökségi posztját.
A hármas elnökség alkalmából a Sziget programszervezői meghívták a jelenleg soros Spanyolországot és a Sziget alatt soros Belgiumot, hogy több helyet és teret biztosítanak a három ország művészeinek, hogy kiemelten jelen legyenek a Sziget programjában és számos közös produkciót hozzanak létre, melyek a Szigeten mutatkoznak be. A Sziget EU Trió fókusz projektje nem titkoltan Magyarország 2011-es elnökségére is felhívni szándékozik a hazai és nemzetközi fiatalok figyelmét. Mintaként szeretné ezt a fókuszprojektet bemutatni. A cél, hogy felhívja a figyelmet Magyarország nyitottságára is, hogy az Európai Unióban elnökséget betöltve – egy közép-kelet-európai ország – olyan volumenű, hosszútávon fennmaradó kulturális projekteket kezdeményez, mint a Sziget.
Az EU Trió fókusz program fontos célja, hogy a fiatal korosztállyal minél szélesebb körben megismertesse a trió elnökség tagországait (Spanyolország, Belgium, Magyarország), a trió elnökség intézményét és programját. Ehez kapcsolódva a látogatók egyben megismerhetik az Európai Uniót és intézményeit, az Európai Bizottság néhány kiemelt stratégiai kezdeményezését, valamint ízelítőt kapnak a magyar elnökség tervezett programjaiból.

European Meeting Point – Európai Találkozási Pont
A Sziget fesztivál mára maga is az európai fiatalok kedvelt "találkozóhelye"; programjában és a szigetlakók nemzetiségét tekintve is megjeleníti azt a sokszínűséget amire az Európai Unió mindig is büszke volt.  A  TRIÓ fókusz keretében  szeretnénk egy olyan találkozóhelyet,  egy  " European meeting point "   elnevezésű helyszínt létrehozni, ami egyrészt a sziget lakók kedvelt találkozóhelyévé, másrészt a szigetlakók és az EU találkozóhelyévé válik, és egyszersmind az EUval foglalkozó szervezetek, programok hálózatok közös helye is a Szigeten belül. Napközben a European Meeting Point egy interaktív találkozóhely, esténként pedig pezsgő hangulatú madridi-brüsszeli-budapesti bulihelyszínné változik át.
A European Meeting Point  megvalósításában együttműködnek az EU Trió fókusz partnerintézményei: a Külügyminisztérium, az Oktatási-és Kulturális Minisztérium, az Európai Bizottság Magyarországi képviselete,  az Európai Parlament Információs irodája,  a budapesti Spanyol és a Belga Nagykövetség, a Cervantes Intézet és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ;    továbbá a tagállamok konzulátusai,  a   EUNIC-az, vagyis az Európai Uniós tagállamok kultúrintézetei, a Europe Directek és számos egyéb Európai Uniós hálózattal. A European Meeting Point  közvetlenül  a Hungaricum falu mellett fog elhelyezkedni. Ez az elhelyezkedés szimbolizálja, erősíti azt az üzenetet, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, a trió elnökség egyik országa.   Ezen a hely színen  működik majd az Európai Konzulátus  is, ahová  a szigetlakók konzuli segítséget igénylő problémáikkal fordulhatnak.

European Tree – Európa Fa - Hagyj üzenetet Európának!
Közvetlenül a European Meeting Point előtt egy installációt, közös trió képzőművészeti projektet alkotnak a három tagország fiatal művészei Európa és a Sziget számára. A European Tree egy fát ábrázoló installáció, amely olyan közösségi élményt és helyet biztosít, amelynél a Szigetlakók találkozhatnak egymással, írásban és audiovizuálisan üzenhetnek egymásnak vagy akár Európának.
European Bistro
A European Meeting Pointon belül egy hangulatos bisztró is csalogatja majd a finom falatok kedvelőit. A Szigetlátogatók nemcsak az információéhségüket csillapíthatják, de a Trió országainak kulináris étel-és italkülönlegességeivel is találkozhatnak.
Az esti órákban neves európai DJ-k keverik majd a multikulturális ritmusokat hajnalig.

TOVÁBBI PROGRAMHELYSZÍNEK, FELLÉPŐK 2010-BEN

Dreher helyszín
A Dreher idén is a Sziget főtámogatója lesz. A Sziget látogatók a márka célcsoportjába tartoznak, hiszen mind a Sziget, mind a Dreher azoknak a fiataloknak szól, akik különböző élményeket keresnek az életben: szeretik a jó zenét, a szórakozást, az utazást, a barátokkal való sörözést, érdeklődnek a kultúra iránt, szeretnek új dolgokat felfedezni és imádnak koncertekre járni.
Ebben az évben is hűek leszünk önmagunkhoz, és szeretnénk nekik most is egy új élményt adni.
És ahogy már megszokhattuk, a Dreher helyszínen idén is mindig óriási lesz a buli!

MR2 Színpad
Hároméves születésnapját ünnepli június 1-én az MR2-Petőfi Rádió. Az adó az elmúlt 36 hónapban a hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát, zenei és szociokulturális értelemben egyaránt igazodási ponttá vált. Folyamatosan bővülő, a hazai és a nemzetközi zenei élet változásaira és újdonságára fokozottan érzékeny kínálata sokszínű és izgalmas, a poptól a világzenéig, a rocktól a lounge-on át az urban zenékig ível. Az adó az elmúlt három évben több száz, eddig a hazai rádiós piacon egyáltalán nem, vagy alig játszott hazai és külföldi előadót mutatott be a közönségnek. Ezzel a zenei kínálattal az MR2-Petőfi Rádió továbbra is alternatívája tudott maradni az országos kereskedelmi rádiókban megszokott zenei kínálatnak.
Az MR2-Petőfi Rádió színes kínálatát a napi dalfolyam mellett közkedvelt, saját gyártású zenei műsorok, többek közt az MR 8-as stúdiójából sugárzott Akusztik, a világzenei Passzport vagy a rádió rezidens DJ-it felvonultató MR2 DJ Set, a zenei tartalom mellett pedig hasonlóan kreatív, filmes, kulturális, és életmód jellegű tematikus műsorok teszik teljessé.
Az MR2-Petőfi Rádió a műsorszolgáltatáson kívül is igen aktív. Immár rendszeresnek mondható turnéin mutatja be - határainkon innen és túl - a legkedveltebb hazai koncertzenekarokat és -előadókat, és hasonló tematikával, saját színpadaival a nagyobb nyári fesztiválokon is jelen van, így a Szigeten is, ahol többek mellett a Quimby, Péterfy Bori, a Kiscsillag, a Pannonia All-Stars Ska Orchestra, a 30Y, az Irie Maffia, a Barabás Lőrinc Eklektric vagy a Heaven Street Seven lesz színpadon.

Hungarikum Falu
Idén már másodszor csapnak a húrok közé Magyarország legjobb prímásai, hogy a világsztárokat felvonultató Nagyszínpaddal átellenben, a magyar kultúra féltett kincseit mutassuk be Európa fiataljainak. A több mint egyhektáros területen megvalósuló, a népművészetet, kézművességet, gasztronómiát egyaránt átfogóan bemutató helyszín idén az aratás és a kenyér tematikáját járja körül. Ezt a hetet az Európa szerte híres magyar búzának, a hatalmas alföldi kenyereknek, a rábaközi perecnek, a töpörtyűs pogácsának és az aratáshoz kapcsolódó szokásoknak szenteljük.
A magyar nép a búzát „életnek” hívta és féltő gonddal óvta egész évben, hiszen a nyár derekán egész évi táplálékának alapját takarította be, a mindennapi kenyértől a karácsonyi kalácsig. A Péter-Pálkor vagy Sarlós Boldogasszony napján megindult hatalmas munka, az aratás minden közösség legfontosabb nyári eseménye volt. Rengeteg szokás, hiedelem és speciális eszköz kapcsolódik az aratáshoz, aminek végét mindenhol nagy aratóbálokkal ünnepelték. A Sziget öt napján bebarangoljuk képzeletben a magyar vidék búzatábláit, és amit reggel learattunk, azt napközben feldolgozzuk és a nagy munka végét minden este bállal ünnepeljük meg. A sátrakban a szentendrei SKANZEN és a Langalló Program kiállításai mellett kézműves és tánc műhelyek várják az érdeklődőket. Végigkövethetjük a búza életét a magtól a kenyérig, kipróbálva a learatott búza körüli munkafázisokat, a cséplést, a szelelést és az őrlést. A lisztből lehet kenyeret, kalácsot, perecet dagasztani, sütni, de lesz szalmafonás, aratókoszorú készítés is. Kora délután táncokat, népi játékokat, népdalokat tanulhatunk Mezőföldtől a Rábaközön, Gyimesen, Moldván keresztül egészen a Palócföldig. A nap legfontosabb, legszínesebb eseménye a táncegyüttesek délutáni felvonulása lesz. A gyönyörűen ünneplőbe öltözött táncosok saját tájegységük dalait, táncait, viseleteit mutatják be végigvonulva az egész szigeten. Az impozáns menet időről időre megáll, hogy táncba húzza az útja mentén bámészkodókat, kedvet csinálva az esti bálhoz. A Hungarikum Falu központi helyszínén, a csűrben, ahol napközben a cséplés, szelelés, zsákolás embert próbáló munkája folyik, éjszaka szívderítő mulatságra vár mindenkit Pál István Szalonna és bandája. A Hungarikum faluban minden a magyar hagyományokról szól. A táncegyüttesek, népzenekarok, kézművesek hagyományőrző programjai mellett a kistermelők és nagyobb vállalkozások borai, pálinkái, mangalica kolbászai, sajtjai és más egyedi termékei közül válogathatunk. Több tucat kemencében sülnek a magyar búzát dícsérő kalácsok, pogácsák, perecek, cipók, lángosok, amihez őstermelőktől vehetünk sajtot, túrót, gyümölcsöt. Szombaton délelőtt igazi vásárba várjuk az érdeklődőket, ahol régi ruhák, csizmák, vászonneműk, zsákok, szőttesek, kasok, kosarak, csuprok között válogathatunk. Vasárnap délelőtt kenyérszenteléssel egybekötött, ökumenikus Istentiszteletre várjuk a szigetlakókat. Az újdonságokkal teli színes forgatagban tavalyi ismerősökkel is találkozhatunk, idén is lehet majd hajat fonatni, népi motívumos testfestést kérni, régi népi játékokkal játszani, lesznek hagyományos magyar ételek és ha az aratás embert próbáló munkája után estére már csak egy pohár bor mellett van kedvünk ügyörögni, a Borfaluban még az is megtörténhet, hogy az asztalunkhoz lép a prímás, hogy elhúzza a nótánkat. Ilyenkor jöhetnek jól a napközben tanultak, mert addigra már tudni fogjuk, hogy „Kossuth lova megérdemli a zabot...”.

Roma Sátor
Mint minden évben 2002 óta, a Roma Sátor, amely műfajában unikum és egyben hungarikum - hiszen a nagy fesztiválok közül egyedül itt képviselteti magát önállóan ez a műfaj -, idén is színes, nemzetközi programmal várja a szigetlakókat. Igyekszünk régi kedvenceket és új, eddig még Magyarországon nem látott produkciókat is bemutatni.  Az idei év egyik színfoltja lehet az a radzsasztáni cirkusz, a Kawa Musical Circus amely minden nap este 6-tól, a koncertek kezdete előtt mutatványosokkal és tánccal igazi indiai forgataggá változtatja a Roma Sátor előtti teret. A Sziget fesztivál egyik fókuszpontja az EU Trió a Roma sátorban is megjelenik. A programsorozathoz a Roma Sátor három olyan produkciót vonultat fel, amelynek belga kapcsolódása van. Augusztus 11-én és 12-én DJ Gaetano, a népszerű brüsszeli Balkan Trafik dj-je keveri majd a talpalávalót. A Rekontra zenekar, amely tradicionális magyar és cigányzenét játszik a belga cigányprímást, Tcha Limbergert hívta meg vendégként.  A belga Ghalia Benali, a spanyol Leonor Moro és a magyar Romano Drom zenészeiből erre a fesztiválra verbuválódott Kethane trió egy új hangja lesz a fesztiválnak. Nagy megtiszteltetés, hogy a ladino zene csillaga, az izraeli énekesnő, Yasmin Levy fellép a Roma Sátorban, megismertetve a nagyközönséggel ezt a spanyol-zsidó hagyományra épülő zenét, amelynek gyökerei közösek az andalúziai flamencóval. S ha már zsidó zenéről beszélünk, délről térjünk vissza Kelet-Európába, vendégünk lesz a Pressburger Klezmer Band, amely Szlovákiában egyedüliként képviseli ezt a zenei stílust. Premierünk is lesz. Dánia eddig még nem képviseltette magát a Roma Sátorban, az idén Dánia egyik kedvenc zenekara, a Klezmofobia is fellép. Egyik fontos cigányzenei irányzatot sem szerettünk volna kihagyni a válogatásból.  Idén ünnepeljük Django Reinhardt születésének 100.évfordulóját, így a szinti cigányzene jeles képviselőit, a holland Prisor Jazz Band-et a kiváló hegedűssel, Tim Kliphuis-el is meghívtuk a fesztiválra. Azt, hogy Románia egy frankofón ország, ezután már senki sem fogja megkérdőjelezni. Az idén fellépő zenekaraink közül ugyanis mindegyiknek valamilyen kötődése van Franciaországhoz. Rona Hartner, színész-énekesnő, akit a nagyközönség Tony Gatlif Gadzso Dilo című filmjéből ismerhet, és aki ma Párizsban él, cigányzenekarát hozza el. A Nadara harmonikása és énekesnője, Alexandra bár francia, Romániát választotta otthonának és az erdélyi cigányzene autentikus megszólaltatója. A moldvai Fanfara Vagabontu zenészei pedig egészen Marseille-ig, választott székhelyükig vitték el a romániai rezes bandák hírnevét. A második rezesbanda a Živeli Orkestar francia zenészekből áll, ugyanakkor hűek a tradicionális szerb hangzáshoz, nem feledkezve el az improvizációról és a dübörgő ritmusokról, kiegészítve egy kiváló szerb énekesnővel, Suzana Djordjevic-el. Kelet-európai fellépőink közül megemlítenénk a lengyel Čaci Vorba nevű zenekart, akik tradicionális és cigány zenét játszanak, híven hagyományaikhoz. Nevük jelentése is beszédes: Őszinte szó. Az Ukrajnából érkező Hudaki zenéjében csárdástól, polkáig, szívszorító balladáktól ördöngös hegedűjátékig a cigányzene összes aspektusa fellelhető.
Természetesen ebben az évben sem feledkeztünk meg a hazai zenekarokról, szinte minden zenei irányzatot felvonultatunk, a hagyományostól a modernig. A fesztivált a Kalocsai cigány néptáncegyüttes nyitja, de fellép az Etnorom, a Karaván Família, a Khamoro és az akusztikus zenét elektronikus zenével elegyítő Napra is.
A cimbalom két olyan híres képviselője is jelen lesz, mint Balogh Kálmán, vagy a Cimbaliband.
Lemezbemutató koncert is lesz a Söndörgő jóvoltából. Vendégeket is hívtak, fellép velük a lemezükön is játszó Mohácsi Tamburazenekar prímása, Tompos Kátya és Kovács Antal, a Romano Drom vezetője.
A koncertek után neves DJ-k társaságában hajnalig táncolhatnak a mulatni vágyók. Fontosnak tartjuk, hogy immár a hatodik alkalommal olyan DJ-ket hívjunk, akik szeretik, értik és népszerűsítik a cigányzenét. Nemzetközi a felhozatal, DJ Gaetano Belgiumból, DJ Jutasi Magyarországról, DJ Tsigaravano + No Sikiriki Svájcból és DJ Vino Dilo Franciaországból érkezik. Hazájukban mindannyian az oly népszerű „Balkan Beats” stílusú partik házigazdái.

meduza
A Sziget underground elektronikus zenei helyszíne a meduza, idén is hozza az évek alatt megszokott színvonalat nyújtó formáját. A neves nemzetközi fellépők mellett természetesen a hazai underground is képviselteti magát. Az elektronikus tánczenék szinte összes válfaja és műfaja megtalálható lesz a helyszín programjában, így a hiphop, a dubstep, a drumandbass, a house, a breakbeat, vagy a new disco mind mind hangsúlyos szerepet kap idén is. A helyszín egyik legérdekesebb színfoltja a péntek és szombat este is fellépő angol 3D Disco lesz, akik 3 dimenziós vetítéssel egybekötött Audiovizuális produkciójukkal rengeteg fesztivál közönségét szórakoztatták. A fellépés érdekessége, hogy mindenki kap majd egy szemüveget a bejáratnál, így uniformizáljuk egy órára azon látogatóinkat, akik éhesek az ilyen jellegű szórakozásra. A meduza helyszín 30x6 méteres egyedülálló vetítőfelületét kihasználandó a 3D Disco mellett az egyre népszerűbb angol The Smokeeaters is fellép majd szintén audiovizuális előadásukkal. Az idei meduza talán legfontosabb fellépője az Aeroplane nevű belga duó lesz, akik egész biztosan a legnagyobbak közé kerülnek az elkövetkező időben.
A szerdai napot idén a Rewind mellett a TEST és a Real Your Nature hazai klubestek szervezői és rezidensei kapták meg. Az aznapi nemzetközi fellépő a Club Autonomic csapat, azaz D-Bridge, Instra:mental, SP:MC lesz. Idei kedvencünk a francia producer/dj hölgy Flore, aki több stílusban is készít zenéket, mely kavalkád a dj set-jeiben is hallatszik. A lyoni hölgy társaként nem kisebb személyiség érkezik a meduzába, mint a legendás egykori London Posse tag Rodney P.
A helyszín programjának egyik legenergikusabb élő fellépése várható a holland Baskerville formációtól. A Sziget utolsó napján a meduza a 4/4 otthona lesz. Aznapi sztárfellépőnk a kanadai származású HRDVSION, avagy Nathan Jonson lesz

Budapest Jazz Club – Amfiteátrum Színpad
Összeházasítottunk idén két színpadot és a színpadok programjait.
Az esti headliner sávot olyan a világot már bejárt különböző stílusú fellépőkkel színesítjük, akiknek nagyobbik része a Szigeten mutatkozik be először hazánkban.
De a színpad ugyan úgy helyet ad idén is a magyar és nemzetközi jazz szcéna kiválóságainak.
Itt lesz a Flat Earth Society, Chapelier Fou és Renata Rosa, a La Mal Coiffée, a Hjaltalin valamint An Pierlé & White Velvet.
Magyar Jazz mezőny kiemelkedő alakjai: Harcsa Veronika Quartet, Barabás Lőrinc és barátai, Fábián Juli Jazz Riff, Tzumo Electronic Dreams, Emilio Trio, Balázs Elemér Group, Szőke Nikoletta Trio,  Borbély Műhely, Special Providence

Civil Sziget
A Civil Sziget a Sziget fesztivál egyik legszínesebb, legérdekesebb színfoltja. Története a Sziget első éveiben kezdődött, eleinte egy-két, később egy egész utcányi társadalmi szervezet érezte fontosnak, hogy jelen legyen a fesztiválon programjaival, szolgáltatásaival és közvetlen kapcsolatba kerüljön a fiatalokkal. Az utcából napjainkra már egy egész „sziget” nőtt ki.
A Civil Sziget olyan találkozóhellyé vált, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban információt, szolgáltatást, segítséget kapnak, részt vállalhatnak a szervezetek munkájában. Nagyon fontos színtere lett a civil szférán belüli találkozásnak, párbeszédnek, sőt a külföldi civil szervezetek jelenléte révén, a nemzetközi tapasztalatcserének is.
A sok jelentkező miatt évek óta pályázatot ír ki a Sziget Kft. a Civil Szigeten való megjelenésre. Több száz jelentkező közül választjuk ki a kb. 100 társadalmi szervezetet és a civil társadalommal együttműködő intézményt, melyeknek helyet tudunk biztosítani. A tavalyi év sikere után az idei évben is pályázati kategóriaként hirdettük meg a Sziget fesztivál lebonyolításában való részvételt. 10 olyan szervezetet tudunk fogadni, amelyek a fesztivál számára hasznos szolgáltatást biztosítanak, ezzel hozzájárulnak a rendezvény színvonalának emeléséhez, illetve bővítik az eddigi szolgáltatások körét, és amelyek megjelenése nem kötődik feltétlenül a Civil Sziget programhelyszínhez.
A Civil Sziget a szervezetek különálló megjelenése mellett közös programtereknek is otthont ad –az Open - Civil Színpadon mutatkozhatnak be a szervezetek tevékenységéhez kötődő színpadi produkciók pl kerekasztal beszélgetések, táncelőadások, koncertek, a Civil Játszótéren pedig interaktív, a szigetlakók részvételére erősen építő színes programok kapnak teret pl táncházak, vetélkedők, szituációs játékok.

Ability Park
A hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott interaktív kalandpark több, fogyatékos ügyi érdekvédelmi szervezettel karöltve kívánja bemutatni a fogyatékos emberek mindennapjait. Személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel szembeni társadalmi attitűdváltást.
Az Ability Park mindezeken túl szolgáltató bázisként is működik, napi 24 órában. Itt találhatók akadálymentes WC-k, mosdók. Az Ability Parkban megjelenő szervezetek önkéntesei biztosítják a Sziget egész területére kiterjedő non-stop kísérő szolgálatot látássérültek számára, jelnyelv tolmácsokat, mozgássérült kísérőket.

Open-Civil Színpad
Az itt fellépő zenekarok: A kutya vacsorája, AZ, Biorobot, Intim Torna, Isolated, Jazzékiel, Kelet-Nyugat, Rodeo, Sadant, Szimur, Tereskova, Tündérground, Orchestre International du Vetex (B) és sokan mások. A tavalyi debütálás után ismét az Open-Civil Színpadon lesznek láthatóak a hazai humoristák és stand-up-osok.

Hócipő Kabaré
aug. 11. Litkai Gergely és Felméri Péter
aug. 12. Szőke András és Badár Sándor
aug. 13. Pataki Balázs és Dombóvári István
aug. 14. Varga Ferenc József, Éles István és Ürmös Zsolt
aug. 15. Kőhalmi Zoltán és Beliczay Balázs


Magic Mirror – 10 ÉVES A MAGIC MIRROR
Az idén 10 éves Magic Mirror a Sziget fesztivál „queer” helyszíne, hagyományaihoz híven több sávos programstrukturát kínál a látogatóknak.
Minden nap 13.00-tól panelbeszélgetések lesznek a magyarországi közélet nemzetközi hírű egyéniségeivel, akik az utóbbi 10 évben is szót emeltek és harcoltak az emberi jogokért. Már elfogadta meghívásunkat Heller Ágnes, Tamás Gáspár Miklós és Donáth László is. A beszélgetéseket Pálfi Balázs szerkesztő, újságíró vezeti.
Minden délután 15.00-tól mozi a Magic Mirrorban, válogatás a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál filmjeiből, a Berlinale Panorama szekciójának támogatásával. A Berlinale képviseletében Kristian Petersen filmrendező, egyetemi tanár, a Berlinale munkatársa  moderál és Q/A beszélgetéseket vezet a filmek alkotóival.
Minden délután női és férfi poledance workshop.
Késő esti varieté show: Berlin Budapesten. Vezeti Diva Tomasz.
Minden éjjel hajnalig tartó party az utóbbi 10 év legkedveltebb Dj-ivel.
Non stop vendéglátás.


Nagy Utcaszínház – Compagnie Malabar: Le Voyage des Aquaręves
Idén a francia Malabar repíti a szigetlakókat a humor és az álmok világába.
29 évnyi alkotás és 29 évnyi előadás 35 országban és 1153 városban.
Minden este 22 órától egy 16 méteres holdfényszínű hajó sodródik a Szigeten.
Titokzatos legénysége az ismeretlen vidékek felfedezésére indul. A misztikus atmoszférában úszó „vízi álmodozók” humorral és költőiességgel keltenek életre.
Furcsa gólyalábasok, zsonglőrök és pimasz akrobaták, habhullámok és pirotechnika. Kihagyhatatlan vízi élmény.
A parádé minden este 10kor indul. Finálé a Dombnál.
A nemzetközi artistákból álló együttes még két meglepő megjelenéssel lepi meg a Sziget lakóit: a naprendszerünk legfontosabb égitestét megjelenítő NapŐrökkel és az éneklő rizsporos márkízokkal (Les Exquizes Marquizes, Les Gardiens du Soleil )
Megjelenésük : délutánonként itt-ott a Szigeten...

Vándor Vurstli
2010-ben a Vándor Vurstli átugorja a dombot, és új helyszínén birtokba veszi újdonsült szabadtéri színpadát, ahol az korábbi években megszokott fantasztikus cirkuszi produkciók váltják majd egymást.
Az idei év kiemelt vendége a spanyol Albadulake társulat. Az Európa számos fesztiválján díjat nyert kortás cirkuszi csoport produkciója valójában egy flamenco-cirkusz, ahol az élő flamenco zene kirobbanó energiája váltakozik, keveredik a cirkuszi attrakciókkal, akrobatikával. A produkció minden nap 7 órai kezdettel lesz megtekinthető.
A tavaly utcai akrobata műsorával már bemutatkozott dél-olasz Five Quartet Trio most az új, 2010 áprilisában debütáló, már cirkusz-színházi alapokon nyugvó darabjával tér vissza. Belgiumból a Kirkas Gaya légiakrobatika társulat várható szintén idei alkotásukkal. Ausztriából a Circus Meer látványos kötéltánc és kézenálló műsora is sorra kerül, valamint a belga felsőfokú cirkusziskola (ESAC) két végzős hallgatójának alkotása is látható lesz.
A magyar élvonal is fellép idei alkotásával, láthatjuk a CirkuSzínház társulat új műsorát, a Taurin Cirkusz legújabb etüdjeit és a Kalap-kabát bohócszínház is bemutatkozik: őszinte és sebezhető lelkünk, bohóc oldalunk történeteivel. A színpad mellett varázslatos ligetté változtatjuk a teret, hangulatos  vendénglőnk, a Karzat Színház által megálmodott Mulen Rúzs minden este megnyitja kapuit, és franciás hangulatú vidám mulatót varázsol a fák közé. Ugyanitt napközben ügyességet és észbeli erőt próbáló játékok várják a játékos lelkűeket korhatár nélkül. A helyszín programjából továbbra sem hiányzik a délutáni aktivitás: a Magyar Zsonglőr Egyesület ingyenes játékkölcsönzője várja a zsonglőrködéshez, ügyességi játékhoz kedvet érzőket.
A Vándor Vurstli új játékterét időről időre utcai mutatványosok lepik el, akik egész Európa utcaművészeit képviselik a Szigeten. Felbukkanásuk nemcsak a Vándor Vurstlinál, de szinte bárhol várható. A hazai színeket a Szárnyas Sárkányok alkalmilag felduzzasztott csapata képviseli minden nap vidám gólyalábas zenés menetekkel, de itt lesz az Ágoston Béla vezette újdonsült Saplin, Olaszországból  Carolina Khoury és a Pepita Baguette, Hollandiából a Radio Barkas őrült retro zenejárgánya vagy Portugáliából a Cottas Club temperamentumos menetzenekara. Ausztráliából őrült búvárokat várunk a Kinetic Theatre színeiben.

Digital Fun Fair - Digitális Vidámpark
Az Egyesült Királyságból érkező Digitális Vidámpark nem egy egyszerű videojáték sátor. Az őrült tudós Gavin Morris és a „Boredbrands” csapat agyament találmányaival és magukkal az alkotókkal is találkozhat a közönség. Az interaktív formában működő helyszín tökéletes szórakozás lesz napközben, koncertek előtt vagy akár éjjel, kikapcsolódásképpen. A csapat olyan játékokat gyártott le, melyek eredetije ismerős lesz mindenki számára, hiszen a klasszikus játéktermi videojátékok, a puzzle, a karaoke mind más, gyakran analóg formában jelenik itt meg. Lesz Pacbike, ami a legendás Pacman játék biciklis formája, leülhetünk az Audiovizuális asztalhoz melyen videókat keverhetünk ritmusra, vagy kirakhatjuk az ütem puzzle-t és még rengeteg más elborult, de rettentően szórakoztató dolgot csinálhatunk egész héten a Digitális Vidámparkban.

Octopus Összművészeti Helyszín
A Medence Csoport szervezésében immár nyolcadik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, mint a Sziget Fesztivál irodalmi, képzőművészeti, komolyzenei valamint színház és tánc programjainak otthona.

Nagysátor programjai:

Irodalmi programok
Lyukat beszélünk a hasadba!  Irodalom a Szigeten, mindennap 16.00-17.30 között!
A hetet egy körszakállkotó, zenés kabaréval kezdjük, melynek alapanyagát kizárólag a kortárs irodalom jelesei adják! Karafiáth Orsolya, Halmai Tamás, Havasi Attila, Keresztesi József, Kiss Ottó, Molnár Péter Salamon és saját írásaikból válogatta: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba.
Előadják: Csórics Balázs, Fekete Linda, Holecskó Orsolya, Zámbori Soma.
Csütörtökön a belépés csak mezítláb! A mezítlábas magyar Villonra emlékezünk, ugyanis idén szeptemberben lenne 100 éves Faludy György! Kalandos életét és fergeteges verseit egy formabontó, amolyan jellegzetesen Szigetes előadással idézzük meg.
Pénteken viszont megváltjuk a világot: megpróbáljuk elképzelni, milyen lesz a világ, ha elfogy az ivóvíz és kiszárad a Duna... Plútó-olvasztási kísérletek, kortárs sci-fi magas fokon, zenével és képpel fűszerezve. Fonyódi Tibor, Anthony Sheenard és még sokan mások.

Most megmondom, hogy mi van! - Belga-spanyol-magyar slam költészeti est!
A hétvégét egy kétnapos és fergeteges belga-spanyol-magyar költőverseny teszi felejthetetlenné.  Az EU Trió elnökségének fiatal free styler rappesei összefogtak, hogy megmondják, mit gondolnak a világról. A pályázati úton beérkezett szövegek és zenék közül kiválasztottuk a legjobbakat, és a Szigeten megmutatjuk Nektek is!  A közönség hergelése kötelező, ugyanis ők választják ki a legjobbakat, méghozzá tapssal! Az estek sztárvendégei az irodalmi igényű szövegeiről híres Akkezdet Phiai és Veres Robi McDc, a Csillag születik döntőse!

Komolyzenei programok
Az idei éppen a tízedik olyan Sziget, ahol nemcsak a rock élő klasszikusai, hanem a klasszikus zene örökké élő klasszikusai is önálló helyszínen várnak Téged. A már jól ismert és bevált programelemeken az idén sem változtatunk: minden éjjel andalító barokk és romantikus muzsikára, a Sziget legkényelmesebb puffjain pihenheted ki az egész napos pörgést, délelőtt pedig a legnépszerűbb klasszikus zenei tételek szólnak felvételről. Ami a koncerteket illeti, délután háromtól a Zeneakadémia legtehetségesebb fiatal muzsikusai játszanak, este héttől pedig változatos és izgalmas programokkal várunk. Fellép a Fringe-díjas Fugato Zenekar és a sokszoros versenygyőztes Victoria Énekegyüttes, a PTE Művészeti Karának előadásában megnézheted az első francia vígoperát, az Úrhatnám szolgálót, amelyet egy alig huszonéves olasz szerző, Pergolesi komponált, fellépnek a KLASSZ-tehetségek a tavaly nagy sikert aratott Capriccio Kamarazenekarral és lesz egy igazi zenei háromszög is – no nem épp egy triangulum, hanem egy belga-magyar-spanyol triókoncert.

Medence Filmklub
Kép-Hang-Szinkron estek Képi montázsok aláfestése élő hang kísérlettel.
Udvaron:
Anagramma-Gyár
A Nagysátor előtt Sarankó Mártával idén is a kíváncsiskodók nevére egyénre szabott, több nyelvű értelmezések születnek.

Színház és Tánc Színpad:
A napot délelőttönként 2 órás nyitott jóga tréninggel kezdjük, majd nyitott thai-chi tréninget tartunk. Délután a komolyzenei sátorhoz csatlakozunk úgy, hogy az ott zajló zenei programra kontakt improvizációs jam-et tartunk mindennap más és más, nemzetközi kontakt improvizációs mesterek vezetésével.
Mindennap délután és este a Filterperformance társulat Prehisztéria című performansz sorozata látható majd a színházi helyszín környékén.
Az Utca-Szak Commedia del’Arte utcaszínházi előadását láthatják a szigetlakók mindennap a Sziget különböző pontjain.
Az esti órákban a Baltazár színház Fiúk, Lányok című kabaréja, Fehér Ferenc Tao Te című koreográfia, a Frenák Pál társulatának InTime című produkciója, Szűcs Edit Bőr-Hártya című divatszínházi előadása, a Jardin d’Europe keretében létrehozott City, nemzetközi kortárstánc előadás, valamint Zita Swoon, belga zenei formáció és a világhírű belga Rosas kortárstánc társulat közös produkciója, a Dancing with the Sound Hobbyist.

Labirintus
Idén is várja látogatóit az Élőkép Egyesület a Sziget Fesztivál egyik legnépszerűbb helyszínére. Belépéskor huszonnégy egyforma tükörlapocska közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarot kártya Nagy Arkánumai. A belépő feladata, hogy a bolyongás során saját élethelyzetére vetítse, és az út végén értelmezze a húzott kártyát, e belső tükör által felmutatott képet.

Édesvíz-Folyóvíz köztéri képzőművészeti alkotások
A Medence Csoport és a Sziget alkotói pályázatot hirdet az Octopus Összművészeti Helyszínen megvalósuló köztéri alkotásokra. A pályázatra olyan művek terveit várjuk, amelyek az édesvíz-folyóvíz-ivóvíz témára reflektálnak, annak ökológiai, biológiai, energetikai kultúrtörténeti jelentőségére. A műveken keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet az édesvíz jelentőségére és az ökológiailag tudatos magatartás fontosságára.

Mindezeken túl  a Hangkutats, a MakettLabor Ponyva workshop, a Stencilworkshop és az Octopus Artshop várja változatos programjaival a látogatókat.

Reggae Színpad & Világfalu
Jamaica...Sunshine...Reggae:Remembering Bob Marley!
Bob Marley 65 éves lenne idén.... Erre emlékezve kereszteltük át az Afro-Latin és Reggae színpad programhelyszínt, mely évek óta otthont adott a Bob Marley által az egész világgal megszerettetett zenei stílusnak.
A Sunshine Reggae jegyében már 16. 30-tól közkedvelt magyar reggae formációk mutatkoznak be a magyar és nemzetközi Sziget közönségnek (Riddim Colony, Jr Brown & High Grade Band, RE-G, Zagastic, Ocho Macho).
19.00 órától a nemzetközi reggae élet szereplői lépnek színpadra, mint Easy Star All-Stars (USA), The Dubians (F) Skarbone 14 (B).
21.00 – 23.00 óra között sound system formációk fokozzák tovább a hangulatot az éjszakai Jamaican Original Party-ra, ahol csak a Sziget időtartamára, a valóban Jamaikából érkező DJ GQ minden éjszaka elhozza magával a fagyos európai táncoló talpaknak a forró jamaikai éjszakák hangulatát.
A nappali programkínálatban és a programhelyszín kialakításában megmarad a Világfalu hangulat, a jamaikai falvak stílusjegyeivel ötvözve.
A helyszín idei kiemelt programeleme a családtól kapott relikviákból és fényképekből létrehozott Bob Marley kiállítás. Emellett a legközkedveltebb workshop-ok, mint a jóga, capoeira, hastánc, karib tánc, djembe workshop és kézműves programok, mint batikolás, gyöngyfűzés, valamint az elmaradhatatlan hangulatelemek, a vízipipa sátor, a thai masszázs, az indiai teázó, a jamaikai koktél bár is helyet kapnak a Világfaluban.

H2O - ÚJ HELYSZÍN!
A Sziget programszervezői idén az édesvíz-folyóvíz-ivóvíz témára fókuszálnak, annak ökológiai, biológiai, energetikai és kultúrtörténeti jelentőségére. Ezen fókuszon keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet az édesvíz jelentőségére, ennek élettani hatásaira, a föld vízkészletének rohamos csökkenésére és az ökológiailag tudatos magatartás fontosságára. Továbbá a Dunáról, valamint Magyarország világhírű termál- és gyógyvizeiről is szól az idei fókusz.
Ezért egy külön helyszínt hozunk létre a víz témára a Szigeten, és több helyszín műsorában is áramlik majd a H2O.
A Nagyszínpad mögötti területen az öt vízzel kapcsolatos tematika kreatív installációk formájában hívja fel a figyelmet a VÍZ-re és annak védelmére. Interaktív „vizes” játékok várják a fesztivál látogatókat, akik a vízbárban enyhítik majd szomjukat.

Agora
Az Agora képzőművészeti találkozó és szimpózium. A helyszín képzőművészek találkozóhelye, célja, hogy bemutasson különböző alkotói módszereket a kreatív alkotás esetlegessége és a képzőművészeti kommunikáció eszközeivel. A résztvevők által önállóan vagy közösen létrehozott művek a művészi együttgondolkodás nagyszerű példái. Többnyire fiatal, pályakezdő vagy még egyetemista hazai és környező országbeli képzőművészeket vár a helyszín, de a szervezők minden alkalommal néhány neves alkotót is meghívnak Az Agora idei témája a víz.

Táncdalfesztivál programsáv a VOLT Teraszon
Idén is a VOLT Terasz ad otthont a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő retró hangulatnak, Aradszky Lászlóval, Szűcs Judith-tal, Balázs Palival, Korda Györggyel és Balázs Klárival valamint Csonka Picivel.

Cökxpon Ambient Sátorkert
A Cökxpôn Ambient Társaság Sátorkertje egy varázslatos búvóhely a Szigeten belül, ahol a már megszokott ázsiai hangulattal, színes, textiles, szőnyeges, párnás berendezéssel,  látványos éjjeli vetítéssel, illatos italokkal várják az érdeklődőket és természetesen non-stop zenei programokkal. Idén is lesz nyitott kerti rész, ahol nem lesz kötelező a cipő leadása, így bárki számára láthatóak lesznek a sátorban zajló programok. A kertben napközben külön színpadon elektronikus live actek, djk, a fűben kreatív, léleklazító és fejlesztő workshopok várják az érdeklődőket: jóga, pránanadi, zsonglőrök, jam session, tánc, korongos kézműves sátor, henna, recycling stb.
Mindezen felül az Ambient Sátor szervezői minden évben készülnek valami ínyencséggel is az odalátogatóknak. Egyik kiemelt programjuk idén a POOLMUSIC, mely egy vízre írt zenei performance, élőben a kerti medencében, fürdőruhában és búvárfelszerelésben előadva, minden nap látható és hallható lesz.

Blues Kocsma
Műfajon belül színes palettát ígérünk idén is a látogatóinknak, a stílusok kimeríthetetlen tárházából bőkezűen válogatva, kiváló hazai és nemzetközi előadok meghívásával. A tradicionális bluestól a rockabillyn át a rock és funky hangjait is hallhatjuk, az áldást pedig a gospel osztja ki. Pörgős muzsikával és jó hangulattal várjuk a Szigetlakókat!  A teljesség igénye nélkül fellé itt: az Ef Zámbó Happy Dead Band, a Póka Egon Experience, a Doors  Emlékzenekar, a White Coffee, Karen Carroll and Mississippi Grave Diggers, Hubert Tubbs valamint a Lord Bishop Rocks.

Logikai Játékok Sátra
A Hegyvidék Sportegyesület Sakk és Gó szakosztálya 2010-ben is szeretettel várja a Szigeten a logikai játékok iránt érdeklődőket. Idén a hagyományos program mellett a színes kocka – a Rubik kocka is hódítani fog. Leggyorsabban, egy kézzel, vagy csukott szemmel, a lényeg hogy te pörgesd a helyére a kockát. A Rubik kocka rendszertelen összekeverésével 43 252 003 274 489 856 000 féle eltérő állás hozható létre. A sátorban talán ennyi játék nem is, de több száz vár rád. A Logikai Játékok Sátrának 2010-es programjából sem hiányozhat a sakk, és a korábban nagy népszerűségre szert tett gó játék sem. A 2008-ban bevezetett újdonság 2010-ben is tartva lesz, miszerint a Magyar Sakkszövetséggel együttműködve majd minden nap immár nem egy, hanem két nagymesterrel lehet egymás után megküzdeni sakk szimultánban. A szimultán mellett természetesen számtalan más logikai játékkal is megismerkedhet a látogató. A teljesség igénye nélkül néhány játék a kínálatból: Sakk, Gó, Tantrix, Térbeli Malom, Amőba, Abalone, Backgammon, Halma, Tangram, Pylos, Quatro, Quixo, puzzle, térbeli puzzle, dominó, Rubik játékok, malom, halma, mankala, katamino, goblett, stb...
Számítógépes Konténerben

Múzeumi Negyed
A már harmadik éve sikeres egységes Múzeumi Negyed megjelenés után idén is, a következő intézmények részvételével várjuk a látogatókat: Aquincum, Iparművészeti Múzeum, Ludwig Múzeum, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház , Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Modem, Műcsarnok - Ernst Múzeum, Néprajzi Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Óbuda Zichy Kastély, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – Bajor Gizi Színészmúzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Skanzen,Vasarely Múzeum.
A múzeumok kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint augusztusban kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak a múzeumok aktuális kiállításai, sértetlen sziget karszalaggal érkezőknek!

Címkék: Kispál és a Borz, Sziget, kultúra