PEN 2010

Nagy nevek és izgalmas zenekarok a PEN színpadain!

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is több népszerű külföldi fellépő járja meg a PEN színpadjait. Ezek közül kiemelkedik a Depeche Mode-al kollaboráló Client, az instrumentális hiphop vezéregyénisége, DJ Krush,  a korábban a Sziget nagyszínpadán is nagy sikert arató Tito&Tarantula és a ska egyik legendájának számító The Toasters. A fesztivál három élőzenés színpadja közül a legnagyobb ad helyet a populárisabb produkcióknak, az A38-on izgalmas, „undergroundabb” jellegű zenekarok viszik a prímet, míg a Pécs2010 Színpad Pécs kiemelkedő gazdagságú könnyűzenei életének bemutatására vállalkozik. A három élőzenés színpad mellett új helyszínként mutatkozik be az idei PEN-en a Red Bull Partycsarnok, ahol népszerű DJ-k elégítik ki a diszkózenére éhes penelők igényeit.

A PEN külföldi fellépői

Pécsre érkeznek a Depeche Mode kedvencei! A Depeche Mode egyik alapító tagja, Andy Fletcher igazolta le a 2000-es évek elején az electroclash-ban utazó Client duóját újonnan induló lemezkiadójához, és az angol zenekar sikere onnantól kezdve töretlen. A szintipop aranykorát és a Kraftwerk robotimázsát megidéző lányduó 2004-es második albumán olyan zenészek működtek közre, mint a Depeche Mode dalszerzője, Martin Gore, majd a harmadik, Heartland című lemezre a zenekar trióvá bővült. A Client Magyarországon 2007-ben a Balaton Soundon mutatkozott be.

Április 22, Nagyszínpad, 0:15

Az instrumentális hiphop egyik legendája a PEN-en! Hideaki Ishi, azaz DJ Krush az elektronikus zene legnagyobbjai közé tartozik, azok egyike, akik kitörtek a szubkultúra keretei közül, és korunk meghatározó zenészei között tartják számon őket. DJ Krush  fő közege a hiphop, annak is belassult, bonyolult ritmusképletekre épülő absztrakt válfaja. Krush ezt gyúrja-keveri-kavarja dzsesszes, drum and bass-zes, breakbeates elemekkel, úgy, hogy a végeredmény egészen különleges, csak rá jellemző, finoman átszellemült anyag lesz. Az elmúlt évtized egyik legjelentősebb könnyűzenei életművét magáénak tudó DJ tiszteletét tette már az idei PEN-nel szorosan együttműködő A38-on, és most Pécsett is megtapasztalhatjuk, hogy miért kíséri akkor rajongás minden egyes fellépését.

Április 24, Nagyszínpad, 01:45

Pécsett támad a Tito & Tarantula! A zenekar vezérét, a gitáros-énekes Tito Larrivát talán színészként jobban ismerjük: ő lőtte szét Tarantino fejét a Desperadóban, ő volt a vámpírzenekar frontembere az Alkonyattól pirkadatigban, és a A millió dolláros hotelben is feltűnik.  Tito Larriva Mexikóban született, de Texasban nőtt fel, majd a hetvenes évek végétől  olyan punkzenekarokban játszott, mint az Impalas, vagy Plugz (később Cruzados). Éppen ezért nem véletlen, hogy az előbb említett két Rodriguez-film fő betétdalait is ő szerezte és játszotta. A rögtön kultikus státuszba emelkedett zenekar jellemvonásai azóta sem változtak. A Tito & Tarantula megjárta már a Sziget nagyszínpadát, 2010 áprilisában pedig végre megérkezik Pécsre is.

Április 22, Nagyszínpad, 21:00

Visszatér a La Fanfare en Petard! 2008-ban a La Fanfare en Petard jött, zenélt és lenyűgözött; az akkori PEN tízezres közönsége nagy részének minden bizonnyal a francia fúvósok elsöprő erejű produkciója volt a legemlékezetesebb élmény, amelyet tömeghisztéria kísért mind Pécs utcáin, mind a dugig telt Zsolnay-gyárban. A legendás első pécsi fellépéssorozat egész Magyarországon ismert és kedvelt zenekarrá tette a La Fanfare-t, és a francia fiúk most visszatérnek oda, ahonnan minden elindult, hogy az egész várost megőrjítsék

Április 24, Nagyszínpad, 22:30 és bárhol bármikor a Bőrgyárban

Figyelem: a Les Touffes Krétiennes látása és hallása azonnali függőséget okoz!  
Minden 2001-ben kezdődött egy hirtelen jött barcelonai fellépés ötletével. A Babylon Circus, Les Hurlements d’Leo, Ogres de Barback, és Fils de Teuphu, Les Pellos, Les Chevals, Les Quiches Lorenes csapatok tagjaiból létrejövő „egyszeri” formáció eredetileg csak feldolgozásokat játszott volna néhány barceloniai bárban, ám ez annyira jól sikerült, hogy azóta sincs megállás. Egy örömtelien bolond és pimaszul groovy fanfár-kollektíva jött létre, amely mindenkit pár perc alatt levesz a lábáról. A Les Touffes Krétiennes legénysége a 2009-es ICWiP-en nyűgözte le a szerencséseket; aki ezen ott volt, most biztos kér repetát a PEN-en, ahol a lemaradóknak is lesz lehetősége másfél óra önfeledt zenei élvezetre.

Április 21, Nagyszínpad, 23:00

Pécsett a ska nagyjai A Toasters az Amerikának, mint a Specials vagy a Madness Európának: a ska maga. Az 1981-ben alakult zenekar a ska legnagyobb hatású együttesei közé tartozik. Bár az Angliából kivándorolt alapító, Rob Hingley körül az idők során a teljes tagság kicserélődött, a Toasters a mai napig kultikus tiszteletnek örvend a keleti parton. Hingley nem mellesleg a műfaj legnagyobb hatású kiadójának, a Moon Ska Recordsnak is alapítója - ennek utóda, a Megalith jelentette meg a PASO első stúdiólemezét. A Toasters fellépésén legalább akkora őrületre számíthatunk, mint egy másik legenda, a Fishbone 2008-as pécsi koncertjén.

Április 22, A38 színpad, 01:00

Akik megkötözték az ördögöt! Vannak, akik a sikerért cserébe eladják a lelküket az Ördögnek. Nos, az Urban Voodoo Machine kilenc tagja inkább megkötözte a figurát az alagsorban és feljött viszkivel átitatott cigány bluest és rock’n’rollt játszani egy vándorló burlesque darabban.

Nem egyszerű a felállás: az általuk használt hangszerek repertoárjában szerepel harmonika, gitár, bendzsó, hegedű, trombita, nagybőgő, szaxofon és a két dobos néha mosólapot is ragad. Zenéjük ötvözi a rockot, rock’n’rollt, rockabilly-t, a punkot némi blues-zal és kelet-európai népzenével keveri. Kilenc, a társadalomból kivetett, öntörvényű alak kalauzol majd minket egy sötét világba; az Urban Voodoo Machine koncertje olyan intenzív élménynek ígérkezik, melyhez foghatót ritkán látni.

Április 24 , A38 Színpad, 01:00

Pécsett a francia dub királyai! A francia dub királyai egy hosszú kitérő és némi átalakulás után visszatérnek Magyarországra. A kilencvenes évek közepén alakult Zenzile a francia dub, reggae élvonal legszámottevőbb zenekara. Többször játszottak a Szigeten és az egyik legmarkánsabb EuroConnection koncertet adták anno a Trafóban. Az újabb és újabb stílusok és közreműködők bevonásával machináló kvintett jól ismert, letisztított dubját kombinálta már a hip-hop-al, pszichedelikus rockkal, ambienttel, és klasszikus zenével, utolsó lemezükkel pedig a 80-as évek posztpunkját idézték meg. A felgyorsult Zenzile a feszes punk témák, a trip-hop, a dub, és az analóg elektronika múltból építkező, ám jövőbetekintő keverékét játssza.

Címkék: PEN 2010, kultúra