Negyedik alkalommal adták át a „Helyi Építészeti Örökség” építészeti nívódíj pályázat díjait. A kitüntetettek között van a kaposvári Noszlopy Gáspár u. 6. szám alatti lakó- és üzletház homlokzat felújítása is.

A városközpont rehabilitációjának keretében az önkormányzat igen leromlott állapotából újíttatta fel a XIX. században épült ház eklektikus stílusú homlokzatát. A helyreállított homlokzat összességében kedvező képet mutat, és a városképben jelentős pozitív változást eredményezett.

Ezért pénzjutalom nélküli dicséretben részesítette.

Az építtető Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a tervező Lőrinczné Balogh Krisztina, míg a kivitelező a kaposvári Record Kft. volt.

A XIX. században, eklektikus stílusban emelt egyemeletes épület Kaposvár belvárosában áll, zártsorú beépítésben. A városközpont rehabilitációjának keretében az Önkormányzat az utcai homlokzatot igen leromlott állapotából újíttatta fel. Az utca fölé nyúló erkély műszaki állapota, valamint a homlokzatról leváló stukkók balesetveszélyt is jelentettek.

Az épület külső felújításával megtörtént az utcafront fölé nyúló, életveszélyessé vált erkélylemez megerősítése, a meglazult stukkók helyreállítása, a nyílászárók felújítása. A homlokzati falfelületek az eredetinek megfelelő színezést kaptak.

A helyreállított homlokzat összességében kedvező képet mutat, és mind illeszkedés, mind pedig hitelesség szempontjából jelentős változást eredményezett. Az osztópárkány feletti, vagyis az emeleti rész helyreállítása korrekt, jó minőségű. Dicsérendő a kovácsoltvas erkélyrács és a meglévő nyílászárók megtartása és színvonalas javítása, a vakolt és a téglafelületek kezelése, minőségi felújítása.

Jóllehet a megvalósítás során az eklektikus épület eredeti homlokzati kialakításának visszaállítására törekedtek, a földszinti épületsáv egyes részleteinek vonatkozásában ez a szemlélet nem tudott maradéktalanul megvalósulni. Erősen elnagyolt tagozatok jellemzik lábazati formaképzést, a pilaszter fejezetek profilírozását. Az előlépcsők és a portálok következetes helyreállítása is elmaradt, így megjelenésük értékvédelmi szempontból kritizálható. A földszinti épületsáv kivitelezése nagyobb odafigyelést igényelt volna.

Remélhetően a későbbiekben az emeleti homlokzatsáv felújításának megfelelő színvonalon újulhat meg a lépcsőház is, eredeti kialakításának megfelelően, kiskocka kő burkolatának megtartásával - áll a bíráló bizottság értékelésében.

Címkék: építészet, kultúra