Első helyezést értek el a Kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola tanulói, valamint különdíjat nyertek a kaposvári Cseri Úti Kollégium tanulói a „Bántasz vagy Támaszt adsz? A döntés a Tiéd!” országos diákpályázaton a magával ragadó és elgondolkodtató dalukkal.

A pályázaton több, mint 1.200 felső tagozatos és középiskolás diák mutatta meg, hogy elutasítják az iskolai erőszakot és csatlakoznak a „Fiatalok egy erőszakmentes jövőért” kampányhoz.

A kampányt és a pályázatot a Virágozz és Prosperálj Közhasznú Alapítvány hívta életre - Az út a boldogsághoz nemzetközi mozgalom keretén belül - látva az iskolákban egyre erősödő agressziót, bántalmazást, bullyinget, mely a diákok, a pedagógusok és szülők életét is beárnyékolja, megkeseríti.

Az országos pályázaton keresztül a diákok kisfilmmel, zenével, rajzzal vagy verssel mutatták meg azt, hogy az erőszak milyen negatív hatással van saját, a diáktársaik, az osztályközösségük életére, valamint azt, hogy ők már döntöttek, és elutasítják egymás bántását, heccelését, cikizését, inkább az összefogást, egymás segítését és tiszteletét választják, valamint erre buzdítanak másokat is.

A június elején megrendezett ünnepélyes díjátadóra nemcsak az ország különböző pontjairól, de a határon túlról is érkeztek pályázó diákok, szülők és pedagógusok egyaránt. A díjátadót színesítette a diákok pályamunkáiból felállított kiállítás, valamint a díjátadón levetített filmek, illetve az élőben, a diákok által előadott fantasztikus és elgondolkodtatott dalok, versek.

A pedagógusok lelkesen nyilatkoztak a díjátadón arról, hogy a pályázat olyan eszközt adott a kezükbe, mely a diákok nyelvén íródott, amihez diákjaik könnyen tudtak csatlakozni, ami által a diákok az alapvető értékeket elkezdtél életük részévé tenni, és olyan magokat, gondolatokat sikerült elvetni általa, mely egy barátságosabb, összetartóbb és megértőbb osztályközösséget teremtett.

Novák Antónia, a Virágozz és Prosperálj Közhasznú Alapítvány elnöke a díjátadón elmondta, hogy egyrészt szívszorító volt a tizenévesek pályamunkáin keresztül látni és hallani mindazt a nehézséget, fájdalmat, akár megaláztatást, amivel olykor-olykor szembesülnek a diákéveik alatt, de egyben megható és örömteli volt látni és hallani érett gondolkodásukat, vágyaikat, felelős hozzáállásukat az élethez, valamint azt, hogy példamutatásukkal készek egy jobb, barátságosabb jövőt teremteni.

Az elnök kiemelte, hogy látva az iskolai erőszak egyre erősödő problémáját, nem elég csak beszélni e tendenciáról, hanem tettekre és társadalmi összefogásra van szükség a diákokkal, szülőkkel, pedagógusokkal, civil szervezetekkel és felelős beosztású szakemberekkel karöltve az iskolai agresszió visszaszorítása és megszüntetése érdekében, mégpedig olyan programokkal és üzenetekkel, melyekkel igazán meg lehet szólítani és elérni a tizenévesek korosztályát, hogy a diákok maguk juthassanak arra a döntésre, hogy elutasítsák az agressziót és bántalmazást.

Az elnök nagy elismeréssel beszélt a pedagógusokról, akik lelkesedésükkel, energiájukkal, szabad idejüket sem kímélve segítették diákjaikat, hogy sikert érjenek el, továbbá köszönetet mondott azon cégeknek, akik támogatásukkal segítették méltón elismerni a diákok pályamunkáit.

Az Alapítvány a nagy sikerre való tekintettel a következő iskolaévben is elindítja a diákoknak szóló pályázatát és folytatja a „Fiatalok egy erőszakmentes jövőért” kampányát, melynek célja az iskolai erőszak megszüntetése, valamint tovább folytatja társadalomjobbító munkáját felhívva a társadalom figyelmét arra, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy a jövő generációjának olyan utat mutassunk, mely az alapvető értékekkel van kikövezve.

Címkék: alkot, erőszak, iskola, diák, Kaposmérő, kis szines, pályázat, Kaposvár