Az állatok világnapján kaposvári általános iskolásokat vártak a lánglovagok, akiknek szemléletformáló kezdeményezéséhez idén a Kapos Állatbarát Alapítvány is csatlakozott.

A mintegy kétszázhúsz kaposvári kisdiákot Wéber Antal tűzoltó dandártábornok köszöntötte a kaposvári tűzoltóságon. A vármegyei katasztrófavédelmi igazgató hangsúlyozta: a háziállatok leggyakrabban emberi gondatlanság miatt kerülnek bajba, de többször kellett már vadon élő állatot is mentenie a somogyi tűzoltóknak.

A tavalyi évben negyvennyolc állat mentéséhez kérték a tűzoltók segítségét Somogyban. Az állatmentések során készített felvételekből összeállított kisfilmből kiderült: macskákat, kutyákat, sőt még szamarat is kellett kútból felhoznia a tűzoltóknak. De előfordult, hogy emésztőgödörből kellett kiemelni egy lovat. Nem egyszer szorult kerítés rácsai közé őz, amelyet a lakók nem tudtak kiszabadítani, így tárcsázták a 112-es segélyhívót.

Csonka Dániel tűzoltó hadnagy avatta be az ifjúságot a közel sem veszélytelen beavatkozások rejtelmeibe, hiszen az ijedt állat akár meg is haraphatja, rúghatja, szúrhatja, csípheti a mentésére siető tűzoltót. Éppen ezért minden eshetőségre fel kell készülniük. Mindhárom előadás során egy bátor jelentkező vállalta, hogy magára ölti a tűzoltó védőruhát, megnyugtatja Brúnót, a bajba jutott kutyát, majd ölbe véve, „kollégái” segítségével felhozza a képzeletbeli kútból.

Az előadás végén dr. Tarnavölgyi Gábor, a Kapos Állatbarát Alapítvány vezetője beszélt arról, hogyan tudnak lejönni a cicák a fáról. Majd hozzátette: gyakorlott hegymászóként ő is hozott már le négylábú kedvencet a fatetejéről, mert a helyzetet mérlegelve nem látott más lehetőséget. A macskák elszaporodásának visszaszorítása érdekében pedig hangsúlyozta: gyakran kidobott állatok szorulnak segítségre, amelynek megelőzésére az ivartalanítás lenne a legjobb megoldás.

A tűzoltók és az alapítvány bíznak benne, hogy eljut üzenetük valamennyi állattartóhoz, akik a kutakat és az emésztőgödröket gondosan lefedik; a kapukat zárják, hogy az állatok ne szökhessenek meg; hőségben nem hagynak állatot az autóban.

Életveszély esetén pedig hívják a 112-t és kérjenek tűzoltói segítséget!

(fotók: Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Címkék: felelős, állatvédelem, állattartás, szemléletformálás, tűzoltó, Kaposvár, kis szines