Fotó: Erdős Sarolta, BfNPI
Fotó: Erdős Sarolta, BfNPI

Pénteken, a reggeli órákban különleges bejelentés érkezett a Balatonlelle Rendőrőrsre. A 7-es főút mentén, egy műanyag rekesz mellett aligátorteknőst találtak - írja weboldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Az állatot vélhetően egy ládában dobták ki, azonban könnyedén szétrágta azt és kiszabadult. A rendőrök a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának segítségét kérték a befogásban. Az állat méretéből adódóan már ez sem volt egyszerű, ugyanis egy ekkora példánynak már komoly harapása lehet.

Az aligátorteknős vagy harapós teknős (Chelydra serpentina) nevét is onnan kapta, hogy késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amellyel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát. Emellett a fajt könnyen felismerhetjük a farkukon megjelenő szarukúpokról, illetve a fiatal felnőtt egyedek esetében kisebb tüskék láthatók a gerinc és bordapajzsok mentén. A lábán lévő erős karmok szintén a zsákmány felaprításában játszanak szerepet. Az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható.

Címkék: Balaton-felvidéki Nemzeti Park, aligátorteknős, balatonlelle, kis szines