Két éve rögzítették a térfigyelő kamerák azt a felvételt, amelyen egy öreg platánfa hatalmas ága szakadt le és egy arra sétáló kisgyermekes család mellé zuhant. A veszélyes fákat azóta visszametszették vagy kivágták és újakat ültettek azok helyére a Noszlopy Gáspár utcában.

Most pedig a Németh István fasorban folytatódik a fásítási program. A fakopp vizsgálat több fán is kimutatta, hogy belül elkezdett korhadni.

- Ha ezeket a méréseket több rétegben mérjük, akkor azt is lehet látni, hogy nemcsak egy rétegben, hanem egészen végig, akár a koronanyaktól a gyökérnyakig is elterjedhet a korhadás - tette hozzá Remeczki Rita főkertész.

A szakemberek elágazó ágak összehúzásával most megmentik ezt a fát. A Németh István fasorban mind a 198 növényt megvizsgáltak ezzel a technikával. 

- A cél az, hogy ne vagy csak azokat a fákat vágjuk ki, amelyeket már végképp nem tudunk megmenteni. Amit meg lehet menteni, azt mentsük meg. Ha csak tíz évet adunk az életének még, akkor az a tíz év is ugyanolyan fontos legyen számunkra, mint amilyen fontos volt azok számára, akik száz esztendővel ezelőtt elültették - mondta a helyszínen Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

A kórház bejáratánál levő elszáradt fákat a járókelők biztonsága érdekében kiveszik, helyükre oszlopos juharfákat ültetnek majd. Kaposvár egy éve vágott bele abba a programba, amelynek keretében 6000 új fát ültetnek el a városban. Ebből ezer már a földben van. 

Címkék: németh istván fasor, faültetés, vizsgálat, kaposvár, kis szines