Elfeledett jelszavak őrszemei, lefagyott gépek megmentői. Sokan láthatatlan hősöknek is nevezik a rendszergazdákat, akiknek a teendői meglehetősen széles körűek.

- Egy rendszergazda vagy egy adott helyen dolgozik vagy egy külsős cégben dolgozik és különböző irodákat, telephelyeket, rendszereket felügyel, karbantart, esetleg fejleszt - válaszolta kérdésünkre a Kapos Copy Kft. rendszergazdája, Szirácki Róbert.

Évről-évre nő az informatikai képzés iránt érdeklődő fiatalok száma Kaposváron. A középiskolákban a diákok többek között programozást, weboldalszerkesztést és hálózatépítést tanulnak.

null

- Az elmúlt években az volt a tendencia, hogy sokkal jobb képességű gyerekek jöttek hozzánk. Idén már olyan diákokat kellett elutasítanunk, akik a korábbi években a középmezőnybe kerültek volna, az újonnan induló osztályainkba. Örülünk, hogy ilyen népszerű a szoftverfejlesztő- és tesztelő képzésünk - tette hozzá a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum informatika tanára, Teveli Róbert.

Egy friss nemzetközi kutatásból az is kiderül, hogy bár a cégek szívesen alkalmaznának női informatikusokat, az ilyen képzésekre jelentkező hölgyek aránya még mindig alacsony. Kaposváron ugyanakkor míg korábban jellemzően mindössze egy lány volt az informatikai osztályokban, addig most indul olyan csoport, ahol már hatan vannak.

Címkék: rendszergazda, világnap, informatika, kis szines