A 2021. év kiemelkedő az ügyészi szervezet történetében, mert az akkori magyar Országgyűlés Főrendiházában és Képviselőházában – éppen 150 éve - 1871. június 10. napján hirdették ki a királyi ügyészségről szóló törvénycikket, amely létrehozta az önálló, bíróságtól független ügyészi szervezetet.

Az újonnan létrehozott szerv élére I. Ferenc József osztrák császár, cseh és magyar király ekkor nevezte ki a pesti királyi tábla mellé királyi főügyésznek Kozma Sándort, aki Somogy megyei Kőröshegyen született, és munkával töltött éveinek egy meghatározó részét is a megyében, illetve a megye szolgálatában töltötte.

A Somogy Megyei Főügyészség ezért a hagyományoknak megfelelően az ünnepi emlékévben is koszorút helyezett el Kozma Sándor szülőfalujában és Marcaliban emelt mellszobránál, ahol ügyvédként és főszolgabíróként teljesített szolgálatot, illetve Kaposváron, egykori szülőházánál található emléktáblájánál, mivel a megyeszékhelyen volt résztvevője a Somogy vármegyei közgyűlésnek, egy ideig ő volt a Somogy Megyei Gazdasági Egyesület titkára, és ügyvédkedett is Kaposváron.

null

A koronavírus járvány miatt visszafogott keretek között, ezúttal is rendhagyó módon került sor az ünneplésre. Dr. Polt Péter legfőbb ügyész Magyar István-díj elismerésben részesítette dr. Csapó Gábor kaposvári járási ügyészségi csoportvezető ügyészt, sajtószóvivőt.

null

A kaposvári helyi ünnepségen dr. Horváth Szilárd megyei főügyész kiemelkedő munkavégzéséért Eredményes Munkáért Oklevelet adott át dr. Kardos Krisztina fonyódi járási ügyészségi vezető ügyész, dr. Kárpáti Beatrix c. főügyészségi ügyész, kaposvári járási ügyészségi ügyész, Molnár Levente főügyészségi tisztviselő és Zsohár Endre főügyészségi gépkocsivezető részére.

Címkék: jubileum, ügyészség, megemlékezés, kis szines