A kaposvári közterületfelügyelet és a Kutyatár Egyesület gyakran szervez ebrazziát városszerte. Ilyenkor megnézik az állatok tartási körülményeit és oltási igazolványait is. Az akciók során rengeteg elhanyagolt kutyával találkoztak már, ez pedig a legtöbb esetben a felelőtlen állattartásra vezethető vissza. Hasonló a helyzet másutt is, ezért a kormány most egy új állatvédelmi programot dolgoz ki.

Ehhez kapcsolódóan elindult egy internetes kérdőív, ami 13 kérdésben dolgozza fel az állatvédelem legfontosabb kérdéseit.

- Már régen eljött az ideje annak, hogy ezzel foglalkozzunk. Nem várható el, hogy a civilek vigyék a hátukon ezt az egészet, abszolút az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy a kormányzat belenyúljon és kézbe vegye ezt a dolgot - nyilatkozta megkeresésünkre Boncz Edit, a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke.

A felmérés két fő gondolati kör mentén épül fel: az első az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet, a második pedig a felelős állattartás helyzete. Mindezek mellett a döntéshozók kíváncsiak a lakosság véleményére a civil szervezetek támogatási rendszerével, az oktatással, a kóbor állatok helyzetével és a bántalmazást elszenvedő haszon, illetve cirkuszi állatokkal kapcsolatban is.

Az online felmérés március 7-ig tart. A véleményeket az allatvedelem.kormany.hu oldalon várják.

Címkék: állatvédelem, kutyatár, konzultáció, kis szines