Az akadálymentes, önálló élethez segítik a mozgáskorlátozottakat. Számítástechnikai eszközöket kapnak országszerte, hogy kinyíljon számukra is a világ. Kaposváron első körben 8 jelentkező kapta meg számítástechnikai eszközét ma délelőtt. A program résztvevői izgalommal nyitották ki és vették birtokba a gépeket, amelyek sokat segítenek a mindennapokban.

- Könnyebb lesz ügyeket intézni, banki dolgokat intézni, másokkal tartani a kapcsolatot - mondta Arany Rudolf.

A gépek kezelésében segítséget is kapnak saját társaiktól a mozgáskorlátozottak. A mentorok felkészítik őket a használatra, illetve az akadálymentes internetezésre.

A Korlátok nélkül elnevezésű programban egyelőre hatszázan vesznek részt. A végső cél, hogy minden mozgásában korlátozott ember hozzájusson valamilyen számítástechnikai eszközhöz. Ezzel is segíteni akarnak az önálló élet szélesebb kiterjesztéséhez. Emellett az internet akadálymentesítésében is részt vesznek.

- Lehetnek ezek az akadályok online, tehát honlap akadálymentesítés hiánya miatti akadályok, illetve lehetnek akár személyi akadályok, amikor mondjuk egy ügyintéző nem úgy fordul egy kerekes székeshez, mint ahogy egy ép emberhez fordulna és ezeket az akadályokat szeretnénk mi feltérképezni 600 ember bevonásával, annak érdekében, hogy a többi mozgáskorlátozott ember életét is megkönnyítsük, hogy ezeket az akadályokat le tudjuk építeni, illetve hogy ezeket a visszajelzéseket beépíthessük a MEOSZ érdekérvényesítő munkájába - tette hozzá Németh Anikó, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének szolgáltatási alprojektvezető.

A súlyosan mozgáskorlátozott emberek olyan kiegészítőket is kapnak az eszközök mellé, amelyek megkönnyítik a számítógépek használatát. A program 2021 januárjáig tart.

Címkék: korlátok nélkül, számítástechnika, támogatás, kis szines