Harminc év után ismét Budapesten rendezik a Nemzetközi Időmérleg-konferenciát, október 24. és 26. között. Az esemény házigazdája a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az International Association of Time Use Research (IATUR), azaz az időmérleg-kutatással foglalkozó nemzetközi szervezet konferenciájának célja, hogy felhívja a figyelmet az időmérleg-vizsgálatok fontosságára, hasznosságára és az időmérleg-adatbázisok további hasznosítási lehetőségeire.

A KSH 17 ország időmérleg-felvétel adatai alapján készített grafikont, amely egy-egy ezer fős mintanépesség átlagos napját mutatja be tevékenységek szerint. (A képre kattintva mi is oda navigálunk.)

 

Az első időmérleg-vizsgálatok az 1960-as években indultak el. A nemzetközi összehasonlításra is alkalmas módszert 1963-ban Szalai Sándor és kutatócsoportja vezette be, később pedig az ő metódusa vált az időmérleg-felvétel klasszikus módszertanává. Az időmérleg-vizsgálatokban a KSH kezdetektől fogva kiemelkedő szerepet játszik. Hazánkban – ahogy számos más európai országban – tízévenként végeznek időmérleg-felvételt. Legutóbb 2009/2010-ben került sor ilyen típusú adatgyűjtésre, a következő, a 2020-as felvétel előkészítése pedig már folyamatban van.

Címkék: időmérleg, interaktív, statisztika, kis szines