A hullámzástól ugyan kicsit zavaros, de egyébként szinte áltlátszó a Balaton vize. Az összes somogyi strand, Siófoktól Balatonberényig kiváló minősítést kapott. Az üzemeltető cégek, önkormányzatok számára fontos, hogy a vendégek tiszta vízben fürödhessenek.

- Mindegyik Balaton-parti településnek fontos, hogy minél jobb minőségű legyen a víz, hiszen az mégjobban ide csábítja a vendégeket - mondta Kenéz István, Balatonlelle polgármestere.

A Balaton vizét ökológiai szempontból is vizsgálják. Így is kiváló eredmény született.

- Az algák mennyisége csökkent, ebből kifolyólag nem alakulhatnak ki olyan folyamatok amelyek káros változásokat okozhatnának a vízminőségben, akár a tó ökológiai életében - válaszolta telefonos megkeresésünkre Pálffy Károly, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Szerencsére a Deseda vize is kiváló minősítést kapott, igaz, itt most a strand fejlesztése miatt nem lehet fürdeni. A megyei népegészségügyi főosztály Somogy 34 természetes vizét, és a strandok környezetét vizsgálta legutóbb.

- Vizsgáljuk a működés tárgyi és személyi feltételeit, vizsgáljuk az illemhelyeket, a kiszolágó helyiségek állapotát, a környék tisztaságát, a hulladékkkezelést, illetve, hogy megfelelő és biztonságos játszóterek vannak. Ezek mellett a dohányzástilalmak betartását is - válaszolta Dr. Varga Edit, a Somogy Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője.

A hatóságok egyébként a nyáron is foylamatosan ellenőrzik a vízminőséget és a strandok állapotát. A kiváló vízminőség ellenére ugyanakkor a szakemberek mindenkinek azt tanácsoljaák: tusoljanak le a fürdőzés után!

Címkék: vízminőség, deseda, balaton, somogy megye, kis szines