Marcali és Nagybajom után Kaposváron kezdődött el az elmúlt év végén a tízhónapos tanfolyam a nevelőszülőknek. Ők most minden szombaton ülnek be úgymond az iskolapadba.

Itt az élettapasztalatuk ellenére sok újdonságot tanulnak a gyereknevelésről.

- Én három éve vagyok nevelőszülő, akkor egy két hetes kislány került hozzánk, ő most három éves - mondta kérdésünkre Dobai Kitti. - Marcaliban elkezdtünk egy alapképzést, ami négy hét alatt lezajlott, és ezt az egy éves továbbképzést most kezdtük novemberben. Én nagyon jónak tartom, rengeteg új dolgot tanulunk és gyakorlatban is nagyon sok új tapasztalatot szereztünk.

Somogyban több tíz éves hagyománya van a nevelőszülői foglalkozásnak. Nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen téren, de nem árt a folymatos tanulás.

null

Gyermekvédelmi szakemberek, pszichológusok, gyógypedagógusok osztják meg tapasztalataikat a nevelőszülőkkel. Az elméleti oktatás mellett gyakorlati képzésben is részesülnek.

- Leginkább arra próbáljuk megtanítani őket, hogy a szerepükkel kapcsolatos elvárásokat ismerjék - tette hozzá Troszt Éva, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese. - A legfontosabb az, hogy etikai, jogi, gondozási, nevelési, ellátási feladatok terén a lehető legngyobb mértékben a gyerekek kiegyensúlyozott nevelkedését biztosítsák.

A szakemberek szerint fontos, hogy a nevelőszülők tisztában legyenek azzal kihez fordulhatnak egy-egy probléma megoldása érdekében, kapcsolatot tartsanak a szociális szervezetekkel és adott esetben együttesen oldják meg a rájuk bízott gyermek gondjait.

Címkék: nevelőszülők, képzés, somogy megye, kis szines