Több mint 40 százalékkal nőtt a házasságkötések száma az elmúlt három évben Kaposváron. A válások száma is növekedett ugyan, de csak csekély mértékben, kevesebb mint 10 százalékkal. Összességében tehát nőtt a kaposváriak házasodási kedve.

"Az elmúlt három évet tekintettük át és azt tapasztaljuk, hogy 70 házasságkötéssel több van ez éveben mint 2013-ban volt, ami jelentősnek mondható, ha csak a tavalyi évet nézzük, akkor is több mint 40-nel több házasság köttetett ebben az évben" - válaszolta kérdésünkre Dr. Farkas Edit, Kaposvár aljegyzője.

A szociológusok szerint ez a folyamat a kormány családtámogatási intézkedéseinek is köszönhető.

"Úgy tűnik, hogy kormányzat azon családpolitikai intézkedései beértek, gondolok itt a 2015-ben bevezetett első házasok kedvezményére, ami két év alatt gyakorlatilag 120 000 forintot jelent, és a CSOK még ami megnövelte" - tette hozzá Szabó János, szociológus.

Sokaknak ugyanakor az erkölcsi értékek is legalább ennyire fontosak. Ez a fiatal kaposvári pár idén nyáron kötötte össze az életét.

"Mi azért döntöttünk a házasság mellett, mert egyrészt a család számára és a mi számunkra ez egy ünnep, illetve felelősséget vállalunk egymásért mind jogilag mind erkölcsileg, és ezt jól kifejezi a házasság" - válaszolta Gazdag András.

A házasságkötések számának alakulása országosan egyébként 2010-ben érte el mélypontját. Azóta folyamatos, lassú növekedést mutat.

Címkék: házasság, csok, növekedés, kis szines, kaposvár