Péntek 13 valójában több, egymástól független esemény, illetve legenda okán vált hirhedté. Az 1898-ban megjelenő, babonákkal foglalkozó Brewers Dictionary of Phrase and Fable enciklopédiában ugyan nem található magára, a dátumra vonatkozó bejegyzés, ám a pénteki nap balszerencséjére és a tizenhárma szám elátkozott mivoltára kitér a szerző.

A péntektől való félelem a Bibliából ered, hiszen Jézust is ekkor feszítették keresztre, hiszen az ókori Rómában minden kivégzés ezen a napon volt. A Biblia-kutatók szerint Ádám pénteken esett kísértésbe, Káin pedig szintén ezen a napon ölte meg Ábelt.

A VI. századtól kezdve a pogányok és boszorkányok áldozati napjának tartották ezt a napot. A néphiedelem szerint a pénteken kötött üzleteknek rossz vége lesz, a pénteken született állatok betegesek lesznek, az ezen a napon varrt ruha pedig szétfoszlik.

A 13-as számtól való félelemnek neve is van: triszkaidekafóbia, mely az ókorig nyúlik vissza. A tizenhármat azért sem tartják túl szerencsésnek, mert közvetlenül a 12 után jön, ami a tökéletesség száma.

Az utolsó vacsorán is összesen tizenhárman ültek asztalhoz: Jézus és 12 tanítványa. Éppen ezért sokan félnek attól, hogy 13-an üljenek együtt egy asztalnál.

Leonardo da Vinci: Utolsó vacsora (freskó)
Leonardo da Vinci: Utolsó vacsora (freskó)

Franklin D. Roosevelt amerikai elnök sem kockáztatott, ő sem adott olyan ebédet vagy vacsorát, amelyen 13-an ültek volna asztalhoz. Sőt, az elnök olyannyira babonás volt, hogy az év egyetlen hónapjában sem utazott 13-án, nehogy valami balszerencse érje utazása során.

Érdekesség, hogy az Apolló 13 kilövése 13 óra 13 perckor kezdődött a 39-es (3x13) indítóállványról. A fellövési kísérlet meghiúsult.

Az Amerikai Egyesült Államokban olyannyira rettegnek ettől a számtól, hogy a hotelekben és kórházakban nincsen 13-as szoba, a felhőkarcolókban szándékosan kihagyták a 13. emeletet, és akadnak helyek is, ahol nincsen 13. utca.

Az első írásosnak mondható - talán valóban hiteles feljegyzés - arról a péntekről, ami 13-ára esett, az 1307-es esztendőből való. Ekkor végeztette ki ugyanis a templomos lovagok vezérkarát IV. Fülöp francia király.

Ma már legtöbben péntek 13-hoz kapcsolódva ilyen babonákat említenek meg: jaj, fekete macska fut át előttük; jaj, valaki létra alatt ment át; jaj, összetört a tükör.

A babonásoknak ajánlatos, ha erre a napra beszereznek egy szerencsepatkót vagy egy négylevelű lóherét, ami akár meg is védheti őket a szerencsétlenségtől. Seígthet az is, ha hagyjuk, hogy ránk essen néhány esőcsepp, mert az lemoshatja rólunk a balszerencsét.

Péntek 13-át idén még kétszer kell átvészelnünk: márciusban és novemberben.

Címkék: hiedelem, babona, péntek, kis szines