Már az egyik Kaposvár környékén működő internetszolgáltató cégnél is megtalálható már az ingyenes szűrőprogram. A szülők érdeklődnek is utána és egyre többen telepítik számítógépükre.

- Nagyon sok kisgyerek korán lát olyan dolgokat, amit nem kellene nekik és ez megvédi azoktól a dolgoktól, amik neki még a korához képest nem, kell hogy lásson - mondta Jandzsó Ildikó.

Ezen kívül a használata is egyszerű. Van egy alapértelmezett tiltólista rajta, de a szülők maguk is beállíthatják a tiltott szavakat. Sőt, akár azt is, hogy naponta mennyit lehessen a gépen internetezni és melyik időszakban.

- Többféle megoldás is létezik. Az egyik, amelyik kulcsszavak alapján azonosítja a káros weboldalakat és ezeket egyszerűen nem engedi megjelenni a képernyőn, illetve van olyan, amelyik a kép tartalmát is képes elemezni és ezáltal ki tudja szűrni a káros tartalmú képeket is - árulta el a Kapos-NET Kft. rendszermérnöke, Péter Balázs.

Egy felmérés szerint Közép-Európában a magyarok interneteznek a legtöbbet. Már a hat-hét évesek is naponta legkevesebb fél órát töltenek a közösségi oldalakon. Éppen ezért már ebben az életkorban el kell kezdeni a tudatos internethasználatra nevelést.

- Ma minden negyedik gyermek állította azt a megkérdezettek közül, hogy történt interneten zaklatás. Tehát molesztálták már a személyiségét, olyan mértékű kérdéseket tettek fel amivel nem tudtak mit kezdeni. Megriadt tõle - mondta a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balatoni Mónika.

Az internet szolgáltatók után szeptember elsejétől a nyilvános könyvtáraknak és az iskoláknak is kötelező lesz ilyen szűrőprogramokat telepíteni a náluk használt számítógépekre.

Címkék: szűrő, internet, program, kis szines