A hétvégi kiadós csapadékot hozó frontrendszer elhagyta országunkat. Somogy megyében az elmúlt 72 órában többfelé hullott 20-40 mm eső. A nagyobb mennyiségeket a megye déli, délnyugati tájain mérték. Az előttünk álló héten jelentős csapadékra már nem kell számítanunk.

- fotó: MTI -

Hétfőn, a reggeli ködök feloszlása után, a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is előfordulhat. Néhol, a  kisebb eső, zápor kialakulását nem lehet kizárni, de jelentős csapadék nem lesz. A hétvégihez képest kissé melegszik a levegő, a délutáni órákban általában 8-12 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. A magasabb értékek, a gyengén felhős tájakon lesznek.

Kedden is folytatódik a csendes, mérsékelten meleg idő, a hétfőihez hasonló maximum hőmérsékletekkel. Szerdától ismét változás kezdődik időjárásunkban. Egy Brit-szigetek környékén megerősödő ciklon, előoldali áramlásába kerül a Kárpát-medence. Ennek hatására, délnyugati áramlással, több hullámban, egyre enyhébb levegő éri el térségünket. Erős melegedés kezdődik, szerdán már többfelé mérhetünk 14-15 fokot, főleg a megye déli, délnyugati tájain. Csütörtökön egy gyenge front érkezhet, majd a hétvégére további melegedés valószínű. Gyenge frontok, a hozzájuk kapcsolódó felhőzónákkal, időnként elérhetnek minket a héten, de ezekből jelentős eső és lehűlés nem várható.

Anticiklon épül ki a Kárpát-medence közelében, ennek hatására csendes, szárazabb idő köszönt be.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol előfordulhat kisebb eső, zápor is. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 8-12 fok között valószínű. A késő esti órákra 5-8 fokig hűl a levegő.



Kedd: a változóan felhős ég mellett, néhány órás napsütés valószínű. Csapadék nem várható. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok körül alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 8-12 fokig melegszik a levegő.



Szerda: túlnyomóan napos idő várható, csak időnként növekedhet meg átmenetileg a felhőzet. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-4 fok körül alakul. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 12-15 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban is folytatódik az enyhe idő. A hét második felétől erősebb felmelegedés kezdődik. Március 6. után lehet jelentősebb változás időjárásunkban, de ez még meglehetősen bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleged, csapdék, eső, ciklon, enyhe, idő, tavasz, felhő, kis szines