- fotó: Sóki Tamás (MTI) -

Szerda hajnalban még többfelé mérhettünk -7,-8 fokos hőmérsékleteket megyénkben. Csütörtöktől a hidegnek jó időre búcsút mondhatunk, jelentős felmelegedés kezdődik. Szerdán még marad a viszonylag hideg idő. A délelőtt folyamán, a megnövekvő felhőzetből kisebb ónos eső sem kizárt.

Napközben változóan, időnként erősen felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csütörtöktől jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldali áramlásában, délnyugat felől, több hullámban enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő éri el megyénket. Átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé kell számítani kisebb esőre, záporra. A reggeli órákban, mivel még gyengén fagyhat, rövid ideig tartó ónos eső sem kizárt. A hőmérsékletek csütörtökön, már 5 fok fölé is emelkedhetnek. Péntekre megszűnik a kisebb csapadék, felszakadozhat a felhőzet. A megerősödő déli széllel még enyhébb levegő érkezik hozzánk. A kora délutáni órákban, a délnyugati tájakon, 10 fok körüli hőmérsékleteket is mérhetünk már. Szombaton újabb csapadékzóna érkezik, többfelé kell számítani esőre, záporra.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. A délelőtt folyamán, átmeneti kisebb ónos szitálás, gyenge ónos eső sem kizárt. Néhol tartósan megmaradhat az éjjel képződött köd.  A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok körül alakul. A napos tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb lesz. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, többfelé várható kisebb eső, zápor. A reggeli órákban, átmeneti, rövid ideig tartó ónos eső sem kizárt. Jelentős csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok körül alakul. A délutáni órákra általában 3-6 fokig melegszik a levegő.

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is valószínű. Csak néhol lehet kisebb zápor. A déli szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok körül alakul. A délutáni órákra 7-11 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a megye déli felén valószínűek.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban is folytatódhat a változékony enyhe idő. Többfelé lehet jelentős esőre számítani. A hőmérsékletek időnként 10 fok fölé is emelkedhetnek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csúszik, jég, ónos, enyhül, fagy, hideg, havas, eső, , kis szines