Egy anticiklon található felettünk. Ennek hatására napos, száraz, hideg az idő. A következő két napban még ez a képződmény alakítja Somogy megye időjárását, majd csütörtöktől kezdve jelentős átalakulás kezdődik.

Kedden a reggeli kemény fagyok, illetve a zúzmarás ködök megszűnése után, többnyire napos idő várható. A hőmérséklet kevéssel fagypont fölé emelkedhet, csak néhol, az esetleg tartósabban ködös tájakon maradhat 0 fok alatt. Szerdán még a keddihez hasonló időben lesz részünk, majd csütörtöktől megkezdődik a jelentős átalakulás időjárásunkban. Délnyugatira fordul felettünk az áramlás, mellyel egyre enyhébb, váltakozó nedvességtartalmú levegő ér el minket. Csütörtökön átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, többfelé lehet kisebb eső, zápor. A reggeli órákban még gyengén fagyhat, ezért az átmeneti, rövid ideig tartó ónos esőt sem lehet kizárni. A délelőtti óráktól erős melegedés kezdődik, napközben már többfelé 5 fok fölé melegedhet a levegő. A hét további napjaiban is folytatódik az enyhülés, péntektől már 10 fok feletti hőmérsékletek is előfordulhatnak, főleg térségünkben.

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja. Hatására csendes, száraz, hideg az idő. A hét közepétől ez az anticiklon leépül felettünk és fokozatosan a Brit-szigetek feletti viharciklon áramlási rendszerébe kerülünk. Több hullámban egyre enyhébb, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik hozzánk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Kedd: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csak néhol, egy-két zárt völgyben maradhat meg, az éjjel képződött köd. A délutáni órák hőmérséklete 0,+1 fok körül alakul. A tartósan ködös tájakon egész napos fagy várható. Késő estére -2,-5 fokig hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-10 fok között alakul, néhol zúzmarás köd is képződhet. A délutáni órákra 0,+2 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, többfelé valószínű kisebb eső, zápor. A reggeli órákban átmeneti, kisebb ónos eső is lehet. Napközben megélénkül a déli szél. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között valószínű. A délutáni órákra 3-7 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét végére jelentős enyhülés várható, időnként esőkkel. A jövő hét első napjaitól további melegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nulla, ónos, ciklon, enyhe, idő, , felhő, eső, fagy, tél, kis szines