Winter-Nature-Snowing-068.jpg


Előző cikkünkben jeleztük, hogy bár bizonytalan, de január végére változás állhat be időjárásunkban.

A legfrissebb számítások szerint, tovább nőtt annak az esélye, hogy január 24-25-től kezdődően téliesre forduljon időjárásunk. Kontinensünk északi, északkeleti részén, nagyjából az Oslo-Kijev vonaltól északra, nagy kiterjedésű, igen hideg levegő halmozódott fel. Ezeken területeken, többfelé  mérnek -15,-20 fokos hőmérsékleteket a nappali órákban. Ezzel szemben a Kárpát-medencében, a Brit ciklon áramlási rendszerének köszönhetően, még mindig igen enyhe az idő, többfelé mérhetünk 15-16 fokokat. A jövő hét közepétől azonban változás kezdődhet időjárásunkban.

A Brit ciklon, hosszú idő után gyengülni, megszűnni látszik, illetve helyére anticiklon épülhet ki, amely blokkolná a további déli áramlást a Kárpát-medencébe. Úgynevezett blokking helyzet alakul ki, megszűnik a meleg levegő utánpótlása. Ebben az új időjárási helyzetben,  a nyomás elrendeződések hatására, az Európa északi részén felhalmozódó hideg levegő már délebbi szélességekre juthat. A hét közepétől fokozatos lehűlés kezdődhet. A lehűlés mértéke péntektől már jelentősebb is lehet. A mostani számítások szombattól, már nappal is 0 fok körüli hőmérsékleteket várnak. A csapadék valószínűsége még nagyon bizonytalan. Egyelőre a száraz hidegnek nagyobb a valószínűsége, de ahogy a hideg levegő eléri majd a mediterrán térséget, előbb-utóbb, feltehetően ciklont fog generálni, ami meghozhatná az első regionális havazást is. Természetesen a hó esélyekről még nagyon korai beszélni, habár van már friss modellszámítás, amely pénteken  havazással számol az ország déli tájaira.

Összegezve tehát, jelentős átalakulás kezdődhet időjárásunkban, péntektől kopogtathat a tél. Az időpont már nem is olyan távoli.

Megjegyzés: Bár az időtáv alig egyhetes, ennek ellenére még mindig van bizonytalanság az előrejelzésben. Az előrejelzésben bekövetkező változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

1..jpg


1.ÁBRA: Hőmérsékleti térkép január 19. vasárnapra. Nagyjából az Oslo-Kijev tengelytől északra igen hideg levegő halmozódott fel, amely dél felé terjeszkedik. Jól látható a térképen, hogy nagy területen van -10,-20 fok a nappali órákban is.

Ezzel szemben(piros nyíl) a Kárpát-medencében még mindig erős a délnyugati meleg áramlás.

2..jpg


2.ÁBRA: Hőmérsékleti térkép január 26-ra. A modell erős hideg elárasztással számol. Észak, északkelet felől, a Kárpát-medencét is eléri a fagyos levegő.(fehér nyíl) A magasban -8,-10 fokos izoterma érheti el az országot, ezek az értékek már 2 méteren is fagyot eredményeznek.

3..jpg


3.ÁBRA: Január 25. szombatra valószínű hőmérsékletek, a déli órákban, Magyarország területén. Jól látszik, hogy szombaton már az egész országban fagypont körül alakulhat a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, tél, előrejelzés, szalinay, , kis szines