Általában erősen felhős, ködös, illetve gyengén felhős, szűrt napsütéses tájak váltakoznak egymással. A hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak a következő napokban. Ahol idejében feloszlik az éjszakai órákban képződött köd, és esetleg kisüt a nap, ott akár a 10 fokot is megközelítheti a a délutáni órák hőmérséklete. A tartósan ködös, borult tájakon, ezzel szemben csak 5-6 fok körüli felmelegedés valószínű. A ködös tájakon ködszitálás is várható.

Tekintettel a sűrű ködre az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész ország területére figyelmeztetést adott ki.

A gyengén felhős, szűrt napsütéses, illetve a ködös tájak, térben és időben váltakozhatnak egymással, ezért nagyon nehéz előrejelezni, hogy a nap folyamán éppen hol ereszkedik majd le sűrű köd. Pénteken egy gyenge front érkezhet, megmozdulhat a levegő, ezért már több helyen  felszakadozhat a felhőzet. A hét végén, északkeleti áramlással hidegebb levegő érkezik térségünkbe, a hajnali órákban megjelenhetnek már a gyenge fagyok is.

Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. A magasban történő gyenge melegedés hatására, erősödik a ködhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: általában erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, ködszitálással. Néhol átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, esetleg rövid időre kisüthet a nap. A délutáni órák hőmérséklete általában 6-9 fok körül alakul. Az alacsonyabb értékek a ködös tájakon lesznek. Késő estére 3-6 fokig hűl a levegő.



Csütörtök: általában erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, többfelé ködszitálással. Helyenként felszakadozhat a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között valószínű, többfelé képződik köd. A délutáni órákra 6-10 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a gyengén felhős helyeken lesznek.

Péntek: eleinte erősen felhős, párás, ködös idő várható, majd napközben nyugat felől felszakadozik a felhőzet. Ködszitálás előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok körül alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra 6-10 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik az enyhe idő, majd a hét végétől lehűlés kezdődik. Jövő hét keddtől, nagy bizonytalanság mellett, egy mediterrán ciklon érkezhet hozzánk. Egyre többfelé kell számítani esőre, havas esőre, hóra. Keveredési zóna alakulhat ki felettünk, ezért akár komolyabb csapadék is lehet. A jövő hét második felétől további lehűlés valószínű.



Fenti ábránk egy hőmérsékleti előrejelzés, a jövő kedd, délutáni órákra. Látható, hogy a modell a  legmelegebb órákra, nagy területen vár 0 fok közeli hőmérsékleteket.



Ez, pedig egy csapadék-előrejelzés a jövő keddre. A GFS modell egy ciklon érkezését várja, csapadékzónájával. A csapadék halmazállapota nagyon bizonytalan. Valószínű hogy a kezdeti esőt, délnyugaton is havas eső, esetleg  hó váltja fel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: riaszt, napsüt, idő, köd, kis szines, , csapadék