Főleg a megye keleti részén felszakadozhat a felhőzet, és rövid időre a nap is kisüthet. Néhol az éjjel képződött köd, akár tartósan is megmaradhat, ezeken a tájakon ködszitálásra is lehet számítani.

A hőmérsékletek szerdán, többnyire 4-7 fok körül alakulnak.

Csütörtöktől kissé változékonyabbá, mozgalmasabbá válik időjárásunk. Ismét felerősödik felettünk a délnyugati áramlás, amellyel több fokkal enyhébb levegő érkezik hozzánk. Eleinte felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, majd később, az időnként erősen megnövekvő felhőzetből, szórványosan lehet számítani kisebb esőre, záporra. A melegebb levegő beáramlását megerősödő déli szél jelzi majd. Tavaszias jellegű idő  várható, a délutáni órákban 6-10 fok közötti hőmérsékletekkel. A hét további napjaiban is folytatódik a szokatlanul enyhe idő, időnként 10 fok feletti hőmérsékletekkel.

Továbbra is a Brit-szigetek feletti ciklon áramlási rendszere határozza meg a Kárpát-medence időjárását. A ciklon előoldali áramlásában enyhe, időnként nedvesebb levegő ér el minket. csütörtöktől további enyhülés várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: általában felhős, párás idő várható. Néhol, az éjjeli órákban képződött köd tartósan megmaradhat, ezeken a tájakon ködszitálás is előfordulhat. A megye keleti részén esetleg felszakadozhat a felhőzet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 4-7 fok között valószínű. A késő esti órákra 1-3 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: Eleinte változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel, majd később időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan lehet majd kisebb eső, zápor. A déli szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 5-10 fokig melegszik a levegő.



Péntek: eleinte erősen felhős idő várható, néhol kisebb esővel, majd felszakadozik a felhőzet, a nap is kisüthet. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok körül alakul. A délutáni órákra 7-11 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: a következő 10 napban is marad az átlagosnál jóval enyhébb idő, néha kisebb csapadékkal.



Észak-Amerika felett egy nagy hidegmag található.(fekete kör) A hideg levegő a meleg óceán fölé érve, folyamatosan viharciklonokat generál a Brit-szigetek felett. (piros nyilak) A ciklonok előoldali, meleg áramlásában helyezkedik el Európa nagy része. Erős délnyugati áramlással érkezik a szokatlanul enyhe levegő Európába.(piros nyíl) Az áramlás olyan erős, hogy az enyhe levegő eljut egészen Skandináviáig, és az Ural lábáig is. A térképen a sárga, és narancs szín jelzi az enyhe légtömegek térhódítását.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, időjós, , előrejelzés, tél, kis szines