ködös szilveszter

Általában felhős, párás idő várható, de néhol felszakadozhat a felhőzet, és előbukkanhat a nap is.
Egyes helyeken, az éjszakai órákban képződött köd, tartósan megmaradhat, és ködszitálás is előfordulhat. A hőmérsékletek a leghidegebb reggeli órákban,  0,+3 fok körül alakulnak, míg a délutáni órákra, mindkét nap,

4-8 fok közé melegszik a levegő. Az alacsonyabb délutáni hőmérsékleteket, a ködös helyeken mérhetjük majd. Csütörtöktől déli széllel, néhány fokkal melegebb levegő érkezik térségünkbe. Eleinte felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, majd később, az időnként erősen megnövekvő felhőzetből, szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. Ennek ellenére, a hőmérséklet tovább emelkedik, ismét elérhetjük majd a 10-12 fokot is.

Egy ciklon áramlási rendszerében, továbbra is enyhe, de időnként kissé nedvesebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Európa nagy részén nyoma sincs a télnek. Csütörtöktől ismét erősödik felettünk a délnyugati áramlás, ezért mozgalmassá válik időjárásunk, ugyanakkor tovább is melegszik.
A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan, időnként erősen felhős idő várható. Néhol elvékonyodhat a felhőzet és rövid időre a nap is kisüthet, máshol tartósan megmaradhat a köd. Az utóbbi helyeken ködszitálás is lehet. A délutáni órák hőmérséklete 4-7 fok körül alakul, de ahol elvékonyodik a felhőzet, ott 8 fok is lehet. Késő estére 1-4 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: változóan felhős, párás idő várható. Az éjszakai órákban képződött köd néhol tartósan megmaradhat, ezeken a helyeken ködszitálás is előfordulhat. Lesznek helyek ahol elvékonyodik a felhőzet, és rövid időre kisüt  nap.

A reggeli órák hőmérséklete -1,+3 fok között alakul, néhol köd is képződhet.

A délutáni órákra 4-7 fokig melegszik a levegő. Az alacsonyabb értékek a ködös helyeken lesznek.

Csütörtök: eleinte felszakadozik a felhőzet, néhány órás napsütés is valószínű. Később, az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A déli szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok között valószínű. A délutáni órákban 6-10 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Távolabbi kilátások: A következő két hétben is folytatódhat az évszaknál melegebb idő. A hét végére mozgalmasabbá váli időjárásunk, de a hőmérsékletek akár 10-15 fok közé is emelkedhetnek.

MINDEN KEDVES OLVASÓNAK, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!


A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , tél, időjós, előrejelzés, szalinay, kis szines