A Közlekedés Biztonságáról szóló törvény alapján a téli útviszonyok beálltával (havas, jeges utak) a Horvát Köztársaság egész területén minden közlekedő számára kötelező a téli felszerelés használata az alábbiak szerint:

A 3,5 tonnát meg nem haladó gépjárművek tekintetében a jármű összes kerekén kötelező a téli gumi (M+S jelzésű), vagy legalább 4 milliméter profilmélységű nyári gumik a hajtott kerekeken, hólánccal felszerelve.

Az autóbuszoknál szükséges a hólánc vagy téli gumi (M+S jelzésű) használata a hajtott kerekeken. Amennyiben tehergépjármű vagy autóbusz kerekére technikai akadály miatt nem lehetséges hólánc felhelyezése, abban az esetben téli gumit kell felszerelni a hajtott kerekekre.

A gépjárművezetők csak a jégtől és a hótól letisztított járművekkel haladhatnak a forgalomban. A szabály megszegőit a horvát hatóságok 700 kuna (mintegy 28 000 forint) büntetéssel sújthatják. Ugyanennyi bírság szabható ki azokkal szemben is, akik a megváltozott útviszonyok idején téli felszerelés nélkül közlekednek.

A törvényben meghatározott országrészeken - autópálya szakaszok, országos és megyei főútvonalak - kötelező a téli felszerelés használata 2013. november 15. és 2014. április 15. közötti időszakban. Ezek főleg a horvát kontinentális országrészt a tengerrel összekötő hegyvidéki útvonalak – Isztria vagy Dalmácia irányába - az A1-es, A4-es vagy az A6-os autópályák.

Somogy megyével határos Kapronca - Krizseváci megyében ilyen útvonal nincs, viszont Barcs irányában kilépve az országból a Verőce - Drávamenti megyében a Terezino Poljei határátkelő – Virovitica - Veliki Zdenci – Daruvar – Okucani - Stara Gradiska határátkelő (BIH irány) kiemelt útvonal.

Címkék: szabály, utazás, ország, horvát, közlekedés, tél, kis szines