Továbbra is a hidegpárna alakítja időjárásunkat, azonban Somogy megye egyes részein, átmenetileg  felszakadozhat ma a zárt felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet, de a hét végére ismét összezárul felettünk a hidegpárna. Egy markáns front érkezése kellene, amely kisöpörné ezt a megülepedett hideg levegőt, de egyelőre karácsonyig ilyen nem valószínű.

A ködös területek térben és időben váltakozhatnak, ezért nehéz megmondani hogy éppen hol lesz majd sűrű köd.
Arra is van esély, főleg csütörtökön és pénteken, hogy egy gyenge front hatására, átmenetileg felszakadjon felettünk a hidegpárna, és esetleg kisüssön a nap. Azokon a szerencsés helyeken, ahol ez megtörténik, akár +4,+5 fok is lehet a délutáni órákban.

Továbbra is egy anticiklon, illetve a medencét kitöltő fagyos, nyirkos levegő alakítja időjárásunkat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: általában erősen felhős, párás, ködös idő várható, ködszitálással, ónos szitálással. Lesznek helyek ahol átmenetileg elvékonyodik a felhőzet, kisüt a nap. A délutáni órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul, de ahol felszakadozik a felhőzet, ott +5 fok is lehet. Késő estére, 0,+2 fokig csökken a hőmérséklet.



Péntek: többnyire erősen felhős, párás, ködös idő várható, ködszitálással, ónos szitálással. Lesznek helyek azonban, ahol elvékonyodik a felhőzet, esetleg kisüt a nap is. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra -1,+2 fok közé melegszik a levegő, de a derültebb helyeken akár +5 fok is lehet.



Szombat:
erősen felhős, párás, ködös idő várható, ködszitálással, ónos szitálással. Csak néhol vékonyodik el a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra -1,+2 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások:
karácsonyig marad a mostani időjárás, majd egy front érkezik, amely az ünnepekre jelentős enyhülést hoz.

A karácsony időjárása:


Az enyhe, változékony tavaszias jellegű karácsony esélye: 70%!
A mostanihoz hasonló, hidegpárnás karácsony esélye: 30%!
Szenteste még folytatódhat a mostanihoz hasonló időjárás, majd karácsony első napjától jelentős enyhülés valószínű. Karácsony másnapján, akár 10 fok feletti hőmérsékletek is előfordulhatnak. Nem lehet kizárni kisebb esőket sem az ünnepek alatt.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, kapospont, tél, szalinay, időjárás, kis szines