online


A könyváruházak kínálatát böngészi esténként Judit. A fiatal lány azt mondja: így nem kell órákat az üzletekben tolongania, ráadásul sokszor olcsóbban tud vásárolni.

- Rendszeresen vásárolok könyveket először kinézem a bolban, aztán megrendelem és a boltban átveszem. De legutóbb ruhát vásároltam - Szijj Judit.

Stócokban állnak a könyvek az egyik áruházban. Ezeket mind interneten rendelték. Aki így vásárol könyvet, az sokkal kevesebbet fizet, mint a hagyományos vásárláskor.

- Egyre nagyobb az igény szinte napról napra többen rendelnek. Ez köszönhető annak, hjogy a net elé bármikor le lehet ülni és kényelmesen akár éjfélkor is rendelhet valaki. Illetve az egyébb nagyobb kedvezmélnyek amik csak a netes vásárlóknak vannak fenntartva - Steklerné Máté Zsuzsanna, bolvezető, Alexandra Könyvesbolt.

online


Az országban több ponton jöttek létre netes átvételi, úgynevezett pik-pak pontok. Ide ingyen kiszállítják a netről rendelt termékeket, így nem számít, ha valaki az ország másik felén találta meg legolcsóbban a kiszemelt terméket.

- Előszeretettel kérnek, könyvet, műszaki cikket, telefont, akár mikrohullámú sütőt is. De előfordul, hogy televíziót hoznak - Átol Gáborné, eladó, Inmedio Hírlap.

Egy friss felmérés szerint a vásárlók ötöde a lehető legtöbb dolgot az interneten keresztül igyekszik beszerezni. A legtöbben utánvéttelel fizetnek és az ingyenes átvevőpontokba kérik a szállítást.

Informatikusok szerint a nagy webáruházak biztonságosak. Azonban ha meghibásodik a termék a garanciát nehézkes érvényesíteni.

- Az adott vásárlás helyére vissza kell juttatni a terméket. magyarán vidéki kiszállítással fel kell juttatni a boltba ahonnan vásárolta és az ügyfelet terheli a fuvarköltség - Mezei Zsolt, informatikus.

8 napig azonban bármilyen árut kötelesek kérdés nélkül kicserélni, vagy  visszautalni az árát. A felmérések szerint idén 10 ezer forinttal többet költünk karácsonykor, mint két éve. Átlagosan 54 ezer forintnyi ajándék kerül a fa alá.

Nézze meg videónkat is a témában:

Címkék: internetes, vásárlás, yolo, online, karácsony, kis szines