A Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben kapta meg a nemzetközi csillagos égbolt elismerést. Az egész Földön az ötödik, míg Európában elsőként örülhettek az elismerésnek a somogyiak. Több európai napilap, köztük a BBC is izgalmas uticélként említi a zselici területet.

Jövőre már csillagvizsgáló, planetárium, távcsőkupola várja az érdeklődőket a Zselicben.

A Sefag Zrt. pályázati forrásból egy komplett beruházást valósít itt meg. Ennek az alapkövét ma rakták le a zselici erdőben. Az épületeket geotermikus energiával fűtik és a vizet fúrt kútból veszik majd.

- Európai uniós támogatási formáról van szó, 670 millió forint az összeköltsége, amelyből csekély 700 ezer forint az összköltségünk - mondta Merczel István, a Sefag Zrt műszaki osztályvezetője.

Kialakítanak öt információs pontot, kilátót, játszóteret, szabadtéri tantermeket és az utakat is fejlesztik. A beruházás további munkahelyeket is teremt.

- 15 család tud megélni abból, hogy készül Somogyban egy planetárium, nem mellesleg azért is fontos, mert eddig Budapestre kellett utaznunk, hogy planetáriumot lássunk - jelentette be Gelencsér Attila.

A csillagvizsgáló távcsővei alkalmasak lesznek kutatásra is.

- Egyrészt kielégíteni a térség, az ország, a világ csillagászat iránt érdeklőinek az igényeit, illetve a zselici csillagos égbolt parknak, a tájvédelmi körzet természeti értékeinek a bemutatása - tette hozzá Bogdánné Berényi Andrea, a Zselici Csillagpark létesítményvezetője.

Az útfelújításnak már decemberben nekiállnak. A beruházás 2014 őszére fejeződhet be. A jövőben évente 15 ezer látogatóra számítanak.

Nézze meg a beruházás látványtervét:

Címkék: zrt, vizsgáló, csillag, sefag, zselic, kis szines