digitális adás antenna

Csütörtökön 12.30 órakor az ország északkeleti és délnyugati részén is lekapcsolják az analóg földfelszíni tévéadások sugárzását, ezt követően már csak digitális vétellel lehet televíziózni - hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Antenna Hungária (AH) szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A digitális átállás második ütemében érintett, szociálisan rászorulók még egy hónapig igényelhetnek támogatást az új vételi eszközökhöz vagy a tévéelőfizetéshez - mondta Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

A hatóság eddig 482 ezer háztartásban mérte fel az igényeket, ezekből 145 ezren kértek segítséget, és 135 ezren már meg is kapták ezt. A legtöbben vételi eszköz, vagyis a digitális adás dekódolására alkalmas set-top-boxok és az azokhoz kapcsolódó antennák ingyenes beszerelését kérték, műholdas vételt lehetővé tevő berendezéseket elenyésző számban szereltek fel a hatóság munkatársai, a kedvezményes előfizetést igénylők száma viszont meghaladta a 10 ezret.

Akik még nem álltak át, azok három napig a teendőkhöz kapcsolódó információkat olvashatnak készülékük képernyőjén. A kommunikációs vezető hozzátette: az NMHH ingyenesen hívható információs vonala október 31. és november 3. között reggel 8 és este 10 óra között várja a hívásokat a 0680-38-39-40-es számon, emellett továbbra is él a digitalisatallas.hu internetes tájékoztató oldal.

Zsuppán Attila, aki európai viszonylatban az egyik leggördülékenyebbnek nevezte az uniós kötelezettség miatt végrehajtott digitális átállás magyarországi lebonyolítását, arról is beszámolt, hogy a médiatanács a helyi televíziókat segíti az átállásban. 300 millió forintos keretösszeggel meghirdetett pályázatából eddig 36 tévé részesült, amelyek adása a hét díjmentes csatorna mellett szintén ingyenesen fogható.

Tóth András, az AH kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy november 30-ig fejezik be az adók áthangolását, addig az érintett területeken számítani lehet arra, hogy egy-egy napig, délelőtt 10 és délután 6 óra között nem fogható a tévéadás.

Novemberben teljesen elhagyják a 800 megahertzes frekvenciasávot, amelynek hasznosítását még az idén megkezdi a hatóság.

Elmondta azt is, hogy a tervezett 25 új adóból eddig hatot indítottak el, a lekapcsolás napján azonban 19 további telephelyen kezdenek működni az új adók. A digitális telephelyek száma ezzel 90-re, míg a lakossági lefedettség 99 százalékra bővül. Az AH többéves beruházás keretében összesen 25 milliárd forintot költ a digitális földfelszíni televíziós és rádiós hálózatok telepítésére.

Március és szeptember között 350 ezer dekódert vásároltak meg az emberek a boltokban - közölte a kommunikációs vezető -, ezek többsége a hét, ingyenesen fogható csatorna vételére alkalmas, mintegy hatezer forintos készülék.

Tóth András a tervekről szólva azt mondta: tovább fejlesztik a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások kapacitását és a csatornakínálatot.

Beszámolt arról, hogy a MinDigTV-felhasználók száma az elmúlt időszakban több százezerre bővült, az extra szolgáltatás előfizetőinek száma pedig csaknem 130 ezer, vagyis a digitális földfelszíni vétellel tévézők száma már megközelíti a kábeles és a műholdas előfizetőkét. Céljuk, hogy egymillió háztartásba jussanak el - közölte.

Címkék: analóg, átállás, sugárzás, digitális, magyarország, kis szines