Északnyugat felől hűvösebb légtömegek érik ma el megyénket, így mindenhol mérséklődik a felmelegedés. Egy gyenge hidegfront hatására időnként megnövekszik a felhőzet, de kisebb eső, zápor inkább csak a megye északi határában fordulhat elő szórványosan. Somogy déli, délkeleti részén néhány órás napsütés is várható, ezeken a területeken csapadék nem várható.

Megélénkül, időnként megerősödik az északnyugati szél,  mellyel 5-7 fokkal hűvösebb levegő áraszt el minket. A hőmérsékletek a délutáni órákban általában 16-19 fok körül alakulnak majd, ezek az értékek még mindig magasabbak néhány fokkal az átlagosnál. A magasabb értékeket a megye déli és délkeleti felén mérhetjük majd. Csütörtöktől megnyugszik az idő, 1-2 fokot tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Szombattól ismét délire fordul felettünk az áramlás, átmeneti melegedés kezdődik.

Kontinensünk északnyugati, északi részén ciklon örvénylik, ezeken a területeken sok a csapadék, erős, gyakran viharos a szél. Ezzel szemben Európa déli, délkeleti részén anticiklon helyezkedik el, száraz kellemesen meleg az idő.

A következőkben a Kárpát-medence felett gyengül az anticiklon, és a fent említett ciklon egy gyenge hidegfrontja ér el minket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: változóan felhős idő várható, a megye déli felén néhány órás napsütéssel. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből Somogy északi tájain fordulhat majd elő jelentéktelen zápor, máshol csapadék nem valószínű.

Az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik.
A délutáni órák hőmérséklete általában 15-19 fok körül alakul, a magasabb értékek a megye déli és keleti felén várhatók. A késő esti órákra 10-15 fokig hűl a levegő.


Csütörtök: többnyire napos idő re számíthatunk, a szél időnként megélénkül. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 5-10 fok között alakul. A délutáni órákra általában 15-16 fokig melegszik a levegő.



Péntek: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel, csapadék nem lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 4-7 fok között valószínű, néhol ködfoltok is kialakulhatnak majd. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 14-17 fok körül alakul.



Távolabbi kilátások: a mostani számítások szerint a hét végétől mozgalmassá válik időjárásunk. Péntektől ismét délire fordul felettünk az áramlás, amivel melegebb levegő érkezik fölénk. Szombat, vasárnap a hőmérsékletek  megközelíthetik majd a 20 fokot is. Vasárnaptól délnyugat felől egyre nedvesebb levegő ér el minket, többfelé lehet eső, zápor, helyenként jelentős mennyiségben.Hétfőtől ismét visszaesik a hőmérséklet. A továbbiakban is maradhat a változékony idő, átlagos, illetve kicsivel átlag feletti hőmérsékletekkel. A következő 2 hétben komoly lehűlés jelei továbbra sem látszanak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, időjós, ciklon, vihar, szalinay, kis szines