Mint ahogy az napokkal ezelőtt is látszott, a szerdai lehűlés csak rövid időre szakítja meg a napok óta tartó kellemes, az átlagosnál magasabb hőmérsékletű időjárást.

A hidegfront után, csütörtöktől máris visszarendeződés kezdődik a légkörben, újra a délnyugati áramlás veszi át a szerepet időjárásunkban. Nagy valószínűséggel a következő 10 napban a délnyugati áramlásoknak köszönhetően,  az évszakhoz képest jó pár fokkal magasabban alakulhatnak a hőmérsékletek.

Alább az első ábránk jól szemlélteti, hogy Európa déli részén még igencsak tekintélyes mennyiségű meleg légtömegek helyezkednek el, ugyanakkor a hideg levegő egyre jobban kiszorul Európából északi irányba.

A tartós déli, délnyugati áramlás továbbra is biztosítja a meleg levegő utánpótlását hazánkban. A hónap végéig  tartósan 20 fok körüli, illetve a feletti hőmérsékletekre kell berendezkednünk. Időnként kisebb frontok elérhetnek minket, de ezek csak rövid időre szólhatnak bele időjárásunkba. Egyetlen bizonytalansági tényező, amely befolyásolhatja a délutáni órák kellemes hőmérsékletét, az a  köd lehet, mivel ezek tartósságát lehet a legnehezebben előrejelezni.

A fenti képen piros szín jelzi az Európa déli részén felhalmozódó nagy mennyiségű meleg levegőt. Ez indul meg péntektől hazánk fölé is.



Második modellábránk a következő 2 hét hőmérsékleti diagramja Somogy megyére. A piros vonal középen az elmúlt 30 év átlag középhőmérsékletét jelzi. Látható hogy a hőmérséklet valószínűségi tagok mindegyike jóval az átlag felett futnak (piros nyilak) az október 19-30-ig tartó időszakban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, nyár, meleg, ősz, eső, kis szines, időjárás