A következő 3-4 napban kellemes, a délutáni órákban késő nyárias hőmérsékletű idő alakul ki Somogy megyében. A sok napsütés hatására a délelőttök folyamán gyorsan melegszik majd a levegő. Hétfőn még egy gyenge hidegfront alakítja megyénk időjárását, a szél megerősödik, de csapadék nem valószínű.

Keddtől megnyugszik az idő, tovább melegszik a levegő. Szerdán-csütörtökön a levegő hőmérséklete a 24-25 fokot is elérheti majd a délutáni órákban.

Kettősség alakult ki Európa időjárásában. Európa északi és keleti részén ciklon alakítja az időjárást, hűvös, szeles, csapadékos az idő. Messze északkeleten már a tél is megérkezett. Ugyanakkor délnyugaton anticiklon alakult ki, száraz, kánikulai meleg van. Hazánk a két képződmény közötti északnyugati áramlásba tartozik. A frontok az ország északi felét érintik jobban, így ott néhány fokkal hűvösebb idő várható. Ezzel szemben a délnyugati megyékben, naposabb, néhány fokkal melegebb idő valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan felhős idő várható néhány órás napsütéssel, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órákra 18-23 fokig melegszik a levegő. A késő esti órákra 11-16 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kedd: időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csapadék nem várható. Többórás napsütés valószínű. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 6-11 fok körül alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 19-23 fokig melegszik a levegő.Szerda: kissé megnövekedhet a felhőzet, de emellett többórás napsütés valószínű. Csapadék nem várható. A reggeli órákban 7-10 fok körül alakul a hőmérséklet, helyenként köd is képződhet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-24 fok körül várható.

Távolabbi kilátások:
csütörtökön valószínű a legmelegebb idő  a héten, helyenként a 24-25 fokot is elérheti majd a levegő hőmérséklete. Pénteken egy hidegfront érkezik, néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, drasztikus lehűlést azonban valószínűleg nem okoz. A hét vége egyelőre bizonytalan, most úgy látszik hogy ismét melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kellemes, napsütés, idő, ősz, meleg, kis szines