másnap


Néhány hasznos ötlettel szolgálunk azoknak, akik valami úton-módon megpróbálják enyhíteni az égő pokolt, és elmúlasztani az elviselhetetneln fejfájást. Sokan esküsznek a "kutyaharapást szőrivel" módszerre, de ezzel nemhogy segítünk, hanem inkább ártunk magunknak, ugyanis ilyenkor csak növeljük szervezetünkben az alkohol szintjét, és csak kikövezzük az utat a függőség felé.

Tudósok sem igazán ismerik a másnapsság miértjét, és ők inikább a megelőzést ajánlják, mintsem csodaszerekkel, valamint a praktikákkal való próbálkozást. Enyhíthetjük a másnapot például, ha keveset fogyasztunk az úgynevezett "sötét italokból", mint a rum, a konyak, vagy épp a whisky. Kimutatták ugyanis, hogy aki a kelleténél többször is a whiskys pohár fenekére néz, annak a másnap borasztó lesz. A whisky, és a többi "sötét ital" magas koncentrációban tartalmazzák az úgynevezett congener molekulát, ami fokozza a másnapi rosszullétet.

Csillapíthatjuk az alkohol szörnyű hatásait, hogy ha fogyasztása előtt, és közben többször is eszünk valamit, például magas fehérjetartalmú ételeket. Ilyenkor ugyanis a gyomorból nehezebben jut el a vékonybélbe az alkohol, ahol egyébként a leghatékonyabban szívódik fel.

Ha sört, pezsgőt, vagyis szén-dioxid tartalmú italokat fogyasztunk, akkor az alkohol gyorsabban jut el a vékonybélbe, hamarabb szívódik fel, és előbb kerül a véráramba az alkohol. Bánjunk tehát óvatosan ezen italok fogyasztásával is.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az alkohol "vízhajtó hatású", így minél többet iszunk, annál több folyadékot vesztünk. A kiszáradás elkerülése végett érdemes alkohol fogyasztása közben néhány alkoholmentes italt is legurítani.

A dohányosok hátrányban vannak a nem cigarettázó embertársaikkal szemben, mivel egy tanulmány kimutatta, hogy akik italozás közben füstölögnek, azok többet is isznak. Akadnak azonban olyan hangok is, miszerint a cigarettában található vegyi anyagok fokozzák az alkohol szervezetre gyakorolt hatását.

A megelőzés mellett sok múlik a genetikán is. Az emberiség 25-30 százalékának szervezete gyorsabban megszabadul az alkoholtól, és annak mérgező melléktermékeitől, például az acetaldehidtől, így számukra jóval enyhébb a másnap.

Címkék: enyhít, másnap, mulat, megelőzés, alkohol, kis szines