Hétfő délutántól péntekig,  igen nagy változékonyság lesz a jellemző időjárásunkra. A modell légnyomás diagramján jól látszik hogy keddre nagyot zuhan a légnyomás, ami egy ciklon áthaladását jelzi. Az 1000 hPa nyomás sok csapadékra illetve viharos szélre enged következtetni. Szerdára kissé emelkedik a nyomás felettünk, tehát szárazabbra fordul az idő, majd nagy valószínűséggel csütörtökre megismétlődik a keddi helyzet, újabb ciklon vonul át felettünk.


A fekete nyíl jelzi a keddi és csütörtöki komoly légnyomás esést.
A kék nyíl: kiugró csapadékgörbe keddre és csütörtökre.

ciklon2


A következő 6 nap összes csapadékmennyisége.Vagyis jól látható  hogy a keddi és a csütörtöki ciklonból együttvéve  30-50 mm eső is lehullhat Somogy megye egyes részein.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, ősz, eső, csapadék, időjárás, kis szines