A szombati nap időjárásának előrejelzése bizonytalanná vált. Valószínűleg Somogy megye időjárásában a mai nap kettősség alakul ki. A megye nagyobbik, déli felén változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, szórványosan várható majd záporeső, de időnként a nap is kisüthet majd. Ezzel szemben Somogy északi, északkeleti részén egy váratlanul visszahajló csapadékrendszer miatt borongós, esős idő várható. Vasárnap reggelre ködfoltok képződhetnek majd, amelyek a délelőtt folyamán feloszlanak majd. Vasárnap-hétfő viszonylag kellemes idő várható, majd kedden sok esővel erős lehűlés érkezik.

A Kárpát-medence időjárását még mindig egy sekély ciklon irányítja. Szombaton egy csapadékrendszer kanyarodik vissza az országra.

A  radarképen jól látható az a nagy kiterjedésű csapadékzóna amely az ország északi részének időjárását meghatározza a mai nap. Valószínű hogy ez a zóna nem fog délebbre mozdulni, így Somogy déli, délnyugati felén nem okoz majd tartós esőt. A nagy csapadéktömbből azért időnként kisebbek leszakadhatnak, ezekből futó záporok felénk is előfordulhatnak. A Balaton térségében ezzel szemben borongós, esős idő lehet a mai napon.

radar


A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: az északi tájakon jobbára borult idő várható, gyakran esik majd az eső. A megye déli, délnyugati tájain változóan felhős idő lesz, időnként elszórt kisebb záporral. Az északnyugati szél élénk lesz. A csapadékos tájakon 18 fok körül alakul a délutáni legmagasabb hőmérséklete, másutt kevéssel 20 fok felett. Késő este párássá válik a levegő, 12-17 fok közé csökken a hőmérséklet.



Vasárnap: többnyire napos idő várható, de időnként megnövekszik a felhőzet. A változó irányú szél megélénkül. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet 9-13 fok körül alakul, hajnalban ködfoltok kialakulására kel számítani. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete általában 22-24 fok körül alakul.



Hétfő: változóan felhős idő várható, csapadék nem valószínű. Az esti óráktól növekedni kezd a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 10-15 fok között alakul, míg a legmagasabb délután hőmérséklet 20-24 fok között várható majd.



Távolabbi kilátások: A jövő héten ismét egymás után érnek el minket a csapadékot hozó frontok. A keddi jelentős esők után, csütörtökön újabbak érkeznek. A hőmérsékletek végig az átlagosnál alacsonyabbak maradnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, időjós, eső, csapadék, kis szines, időjárás