Az élénk (25-40 km/h) északnyugati szelet, napközben többfelé erős (40-55 km/h) főként a középső és keleti medencében időnként viharos (60-70 km/h, néhol 80 km/h ) lökések kísérhetik. A Balatonnál, csakúgy mint az országban általában erősen felhős lesz az ég helyenként futó eső, zápor előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 18 fok körül alakul. Késő este 14, 15 fok valószínű.

Ma egész nap többnyire erősen felhős lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon délután lassanként csökken a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor, az északkeleti határ közelében egy-egy zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az erős északnyugati szelet a Fertő-tó, a Bakony és a Balaton környékén olykor viharos széllökések kísérik. Ugyanakkor a Dunától keletre többnyire élénk nyugati, délnyugati szél várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 21 fok között valószínű, késő este 13, 18 fokra számíthatunk.

Szerdán a a gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütés is várható, másutt csupán rövid időre szakadozhat fel a felhőtakaró. Eső azonban legfeljebb csak az ország északkeleti harmadában fordulhat elő. A Dunántúlon erős északnyugati szélre számíthatunk, ugyanakkor a Dunától keletre csupán élénk nyugati, délnyugati szél várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17, 22 fok között valószínű, de az erősen felhős területeken csupán 15, 16 fok körül várható.

Csütörtöktől újra emelkedni kezd a hőmérséklet több órás napsütéssel. Főként északkeleten, keleten várható elszórtan záporeső. Az északi, északnyugati szél helyenként megerősödik. Nappal akár 23 fokot is mérhetünk.

Hétvégén pedig előreláthatólag nem lesz tiszta az ég, de hőmérsékletben már visszatér a nyár.

Mint arról már tegnap is írtunk: igencsak rájár a rúd a frontérzékenyekre. Az OMSZ előrejelzése szerint vérnyomás-ingadozás, fejfájás, esetleg migrén jelentkezhet, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. Gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, a felső légúti hurutos megbetegedések. Az asztmás rohamoknak is nagyobb a valószínűségük. A megszokottnál hosszabb reakcióidő növeli a balesetek kockázatát.

Címkék: jelzés, omsz, front, balaton, vihar, kis szines