A rendszerváltáskor, az első szabadon választott parlamentbe, mint az MSZP Somogy megyei listavezetője került be. Országgyűlési képviselőként járta a megyét, és parlamenti munkája alatt végig szívén viselte „Somogyország” sorsát. Képviselőként mindig a dolgozók mellett, a szegénység, és nem a szegények ellen lépett fel.

Horn Gyula a magyar rendszerváltás emblematikus figurája volt. Vezetése alatt Magyarország a nemzetközi élet alakítójává vált. Kulcsszerepe volt a vasfüggöny lebontásában, a német újraegyesítés ügyében. Külügyminiszterként, pártvezetőként, később miniszterelnökként is mindig a higgadt, demokratikus és bölcs döntések vezérelték. Szakmaisága, higgadtsága, nyugodtsága és mindenekelőtt személyisége hiányozni fog a magyar közéletből.

Felkészültségét politikai tisztánlátását, emberek iránti empátiáját talán legjobban a következő mondattal tudnánk kifejezni:
Ő volt az, akinél kevesebben értették jobban a „kisemberek” hangját, és akinél kevesebben hallották tisztábban a „nagyvilág zaját”.

Harangozó Gábor, országgyűlési képviselő
az MSZP Somogy Megyei Szövetségének elnöke

Mint arról tegnap mi is beszámoltunk: kedden hosszú betegség után, 81 éves korában hunyt el Horn Gyula volt miniszterelnök.

Címkék: harangozó, horn, gyula, közlemény, mszp, kis szines