sávházi hőség

Szerdán volt a legmelegebb nap, tetőzött a kánikula. A légkondi nélkül élőknek minden praktikát be kellett vetniük, hogy átvészeljék a forróságot. A legtöbben lehúzták a redőnyt, bekapcsolták a ventilátort, vagy hideg zuhanyt vettek. A szabadban tartózkodók árnyékba vonultak, fagyiztak és hűsítő italokat ittak. A kaposvári Fő utcán pedig vízpermetet állítottak fel a járókelőknek.

A párakapu a hideg víz porlasztásával permetet hoz létre, így frissíti fel azt, aki átsétál alatta. Közben a Kavíz munkatársai vizet is osztanak a Fő utcán. A járókelők választhatnak, hogy csapvizet vagy hideg szódavizet innának-e a nagy melegben. Kaposvár területén emellett hét ivókútból folyamatosan juthatnak tiszta vízhez a lakosok. Az alábbi képre kattintva megnézheti a párakaput működés közben is.

 

 

A szakemberek több ötletet is adtak a nagy hőség elleni védekezéssel kapcsolatban. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, az ajánlott mennyiség 2,5-3 liter/nap! A lakásban nappal az ablakot érdemes csukva tartani és sötétedés után szellőztetni. A nagy melegben 11 és 15 óra között lehetőleg árnyékban kell tartózkodni és kerülni a tűző napsütést! Ha elindulnak otthonról, vigyenek magukkal folyadékot. Viseljenek világos, jól szellőző, bővebb ruházatot. 11 és 15 óra közti időszakban kerüljék a fizikai munka végzését és a sportolást a szabadban.

A kánikula még jobban megviseli a gyermekeket, az időseket, a kismamákat illetve a szív- és keringési betegségekben szenvedőket. Figyeljünk egymásra jobban, hogy Kaposváron senki se legyen a hőség áldozata!

 

Közben az országos tiszti főorvosi hivatal is megtette ajánlását a kánikulára való tekintettel. A forróságban zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is. Továbbá aki teheti, kapcsolja be a ventilátort, menjen néhány órára olyan helyre, ahol van légkondicionáló. A hőségben nagyon fontos a folyadékfogyasztás, amelyből ajánlott a víz, a tea, a paradicsomlé, az aludttej, a kefír, a joghurt, a levesek. Ha csak teheti, nagy forróságban kerülje a kávét, az alkoholt, a cukros és szénsavas italokat. Ruházatban érdemes a világos, bő szabású, jól szellőző pamut anyagút viselni. A szabadban jól jöhet a széles karimájú kalap, napszemüveg.

Az alábbi képre kattintva hőség-összefoglalónkat nézheti meg!

 

 

Címkék: párakapu, kis szines, károly, szita, hőség, kaposvár