Elérkeztünk hát a hétköznapok közepéhez, és úgy néz ki ennek örömére egy időre búcsút inthetünk a nyárias időjárásnak, hogy az éltető napsütést borongós felhők takarják el. A hőmérséklet is visszább esik, a meteorológusok szerint egészen pontosan 15 és 20 fok között ingázhat a hőmérő higanyszála. Hőérzetünket pedig tovább borzolhatja a helyenként viharossá fokozódó délnyugati szél, és a hirtelen nekieredő záporeső. No, de hogy a riogatás mellett némi jó hírrel is szolgáljunk, úgy néz ki egyelőre nem csökken tovább a Balaton vízszintje, ugyanis lezárták a Sió-zsilipet, így a víz magassága megrekedt 121 centin. Ezt pedig az újabb csapadék még tovább duzzaszthatja.

Ma van a kétségbeesett helyzetbe került emberek, az anyák és a meddők védőszentjének, Casciai Szent Ritának az ünnepe., aki a történetírás szerint már fiatal korában is apáca akart lenni, azonban szülei feleségül adták egy erőszakos ifjúnak.  Ám a lány még hozzá is olyannyira szelíd volt, hogy a durva férfi is Isten felé fordult. A Rita testét halála után sosem temették el, mivel az mindvégig megmaradt eredeti állapotában. Koporsója - a legenda szerint - egyszer még tűzvészbe is keveredett, de a test ezt is sértetlenül túlélte.



A rivaldafény a ma névnapos Ritáknak és Júliáknak is bőven kijár a jeles napon. Köszöntsük hát őket. Előbbi név egyébként a Margit olasz alakjának rövidüléséből jött létre, gyakorisága azonban jelentősen csökkent az elmúlt húsz év alatt. Nem úgy mint a Júliáké, akik a 2000-es években az 50. leggyakoribb női névvel büszkélkedhettek.

Ahhoz, hogy megnézzük Kaposvár történetében milyen jeles események kötődnek május 22-hőz jócskán meg kell lendíteni az idő kerekét, hogy egészen 1392-ig repítsen minket vissza, ugyanis akkor engedélyezett búcsút a zselicszentjakabi bencés monostor templomának IX. Bonifác pápa. A 11. században alapított monostor feltehetőleg a Szent Jakab-zarándokútvonal egyik Somogy megyei állomása volt.

Mintegy 500 évvel később,1894-ben ezen a napon oszlott fel a kaposvári székhelyű Somogy Vármegyei Régészeti és Történelmi Társulat. Vagyonából „Történelmi és Régészeti Alapot” képeztek, amelyet az 1909-ben megalakult Somogy Megyei Múzeum Egyesület vett át.

1899-ben ezen a napon született Csurgón Kiss-Angyal Ernő vármegyei aljegyző, nótaszerző, aki 1928-tól 1944-ig Kaposváron élt. Észak-Erdély visszacsatolásakor ő írta az „Ott, ahol zúg az a négy folyó” kezdetű dalt. 1968-ban hunyt el Budapesten.



Napjainkhoz közeledve, 1971-ben pedig ezen a napon hagyta jóvá a Kaposvári Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága a Béke–Füredi–Kanizsai-tömbbelső részletes rendezési tervét, amelyet az előző évben készített Dénesi Ödön és a Pécsi Tervező Vállalat.

Dátumunkhoz köthető Kossuth Lajos híres Cassandra-levele is, amelyben a magyar politikus tiltakozik a kiegyezés ellen, és állást foglal amellett, hogy végzetes következményekhez vezethet az, ha Magyarországot Ausztriához kötik. Az írás ugyan nagy port kavart, mégsem tudta megakadályozni a Monarchia létrejöttét.

Most pedig nézzünk körbe mai születésnaposaink közt.  1813-ban ezen a napon született a híres német zeneszerző, Richard Wagner. Mielőtt azonban komponálásra adta volna a fejét, főként az irodalom érdekelte, és csak Beethoven IX. szimfóniájának megismerése után döntött a muzsikuspálya mellett. És milyen jól tette!



Ma lenne 154 éves Sherlock Holmes karakterének megálmodója, Sir Arthur Conan Doyle. Az nyilván mindenki számára világos, hogy az angol író főként detektívregényeket alkotott, azt azonban már kevesebben tudják, hogy emellett - főhőséhez hasonlóan - maga is nyomozott két valódi, lezárt ügyben, és elérte, hogy szabadon engedjenek egy tévesen elítélt férfit.



Doyle kortársa, Victor Hugo pedig ezen a napon vesztette életét 1885-ben. A Nyomorultak megalkotója a regényírás mellett lelkesen politizált, rajzolt, sőt még fotózott is. Egyebek közt szenvedélyesen küzdött a halálbüntetés eltörléséért, de megjósolta előre az Európai Unió létrejöttét is.

1907-ben, ugyancsak ezen a napon született Laurence Olivier Oscar- és Golden Globe-díjas filmszínész. A legnagyobb Shakespeare-színésznek tartott férfit Angliában lovaggá ütötték, és a Lordok Házába is bekerült. Életében olyan nagyszabású filmek fémjelezték a nevét, mint a “Spartacus”, “A názáreti Jézus”, vagy “A híd túl messze van”. Természetesen temetése sem átlagosan zajlott. Sírjánál Shakespeare-t olvastak fel, és a sírját is az angol író műveiben szereplő virágokból készült koszorúkkal borították be.

És akkor egy kis zene: a Főnök, Bruce Springsteen 16 évesen ezen a napon rögzítette első kislemezét egy amerikai stúdióban “That’s What You Get” címmel, ami azonban sosem jelent meg. Az internetnek hála, ez a nóta sem veszett kárba, és ma már bárki meghallgathatja az akkoriban szárnyát bontogató tehetség korai próbálkozását.



Aki szeretné feldobni valahogy az amúgy is borús időt, ma két moziban is kikapcsolódhat. A Szivárványban ma egy lengyel filmdrámát, a Malom és keresztet tűzik műsorra. míg a Palace-ban a Star Trek filmek legújabb látványorgiáját vetítik.



A Budapesti Állatkertben sorra látják meg a napvilágot az aranyosabbnál-aranyosabb állatok. Szerencsére a legújabb világrajövetelt a kamerák is rögzítették, így mindannyian szemtanúi lehetünk egy zsiráfbébi születésének. Nem is vesztegetnénk tovább a szavakat, beszéljen helyettünk inkább az eseményeket összefoglaló négyperces filmetűd.

Címkék: napi, kalendárium, derű, film, zene, kis szines