A várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt két megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel.

Kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében Somogyban is. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott figyelmeztetése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban számítani kell veszélyes időjárási jelenségekre: péntek késő délutántól, estétől a déli, délnyugati megyékben - először valószínűleg a Dél-Dunántúlon - kialakulhatnak intenzív zivatarok. Ezek várhatóan az este, késő este - akár rendszert alkotva - észak, északkelet felé helyeződnek - tették hozzá.

A zivatarokat viharos szél, felhőszakadás és jégeső kísérheti. Mindezek során néhol óránként 80-90 kilométer körüli széllökések is lehetnek, rövid idő alatt 25-35 milliméternyi eső is hullhat, s akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabok is kísérhetik.

Szombat hajnalra az északkeleti megyéket leszámítva várhatóan megnyugszik a zivatartevékenység - írta a meteorológiai szolgálat.

Pénteken a hőmérséklet napközben 22 és 28, késő este 15 és 20 Celsius-fok között valószínű. A napsütéses időben pedig az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti.

Forrás: met.hu, MTI


Címkék: Somogyba, széllel, pénteken, érkezik, jégeső, zivatar, kis szines