Egy turisztikai látnivalók bemutatására szolgáló újságoldalon ez a felütés talán szokatlan, de a Zala és Somogy megye határán elterülő vízimadárparadicsom megmaradásának alapvető feltétele, hogy minden kiránduló betartsa itt a látogatásával kapcsolatos szabályokat. A területet gondozó Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Magyari Máté is azzal kezdte: mely területek elzártak a Kis-Balatonnál, a kerékpáros turisták előtt is - írja a duol.hu.

– A fokozottan védett részekre nem mehet be senki – figyelmeztetett Magyari Máté. – Ezek sorompóval lezártak, és táblák is jelzik, hogy biciklivel, de még gyalog sem járhatók, de a tiltás nem mindig éri el a célját. Sok kiránduló valóban nehezen viseli e rendszabályokat, de mi csak a madarak érdekét tarthatjuk szem előtt. Az állatok számára az emberi sziluett a leginkább ijesztő, ezért járunk mi is zárt járműben a töltéseken. Ha feltűnik egy biciklis, az feldúlja a madarak nyugalmát, és ez nehezen orvosolható károkat okoz.

A Kis-Balatonon két kerékpározható útvonal is van, de a zsilipépítés miatt a zalavári szakasz nem járható.

Minden elővigyázatosság mellett a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál tudatosan törekednek arra, hogy az általuk őrzött természeti értékeket ne elzárják a nyilvánosság elől, hanem megpróbálják inkább bemutatni azokat mindannyiunknak. Ennek megfelelően a Kis-Balatonon két kerékpározható útvonal is van: egy hosszabb és egy rövidebb.

– Amit elsősorban ajánlani tudok a kirándulóknak, az a tározók keleti oldalán, a töltéseken haladó útvonal, a Somogy megyei Vörs falu és az egyik bemutatóhelyünk, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum között – tudatta Magyari Máté. – Ez egy nagyjából húsz kilométer hosszú, könnyen kerékpározható út, amely egyébként a legtöbb biciklis térképen is szerepel már, annak ellenére, hogy egyébként hivatalosan nem kerékpárút besorolású. A jelentős táv ellenére egyébként kényelmesen teljesíthető, hiszen – lévén a Kis-Balaton sík vidék – valójában nincsenek benne szintkülönbségek. A látnivaló pedig a csodálatos természeti környezet, minden, amivel ez a vízi világ szolgálni tud. Az útszakaszról érdemes tudni, hogy egyik végén sincs biciklikölcsönzési lehetőség, tehát a kerékpárt ide hozni kell. Nem úgy, mint a másik kis-balatoni útvonalra, a zalavári múzeumtól a balatonhídvégi madárlesig tartó, nagyjából öt kilométereshez, amely jelenleg nem járható teljes hosszában: a Kis-Balaton Háztól nagyjából három kilométerre van egy zsilipépítés, ami mellett még biciklivel sem lehet elsompolyogni.


Forrás: duol.hu


Címkék: kis-balaton, vörs, kerékpár, turizmus, balaton, kis szines