Tovább fokozódik a hőmérséklet kis hazánkban. Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, a hőmérő higanyszála ma már alulról veri a 30 fokot, és komolyabb lehűlés sem várható a jövőben. Azonban még csak a bátrabbaknak ajánlanánk, hogy a Balatonba meneküljenek a szikrázó napsütés elől, ugyanis Siófoknál még csak 15 fokos a vízhőmérséklet. De már nem kell sokat várni,  és ha így folytatódik, hamarosan didergés nélkül merülhetünk a víz alá. Vigyázzon, jövő héttől akár krokodilokba is botolhat, ha Balatonszárszónál jár!

Isten éltesse az Ervineket és Ervinákat, hiszen mai nap róluk is szól. A germán eredetű férfinév Magyarországon viszonylag ritkának számít, még a 2000-es években sem szerepelt a leggyakoribb 100 magyar férfi név között. Jelentése: a hadsereg barátja és vadkan erejű jóbarát.

Most pedig tekintsünk vissza egy kicsit az időben, és nézzük meg mi történt ezen a napon: 1913-ban Kaposváron hunyt el Barcza József (művésznevén Szimpliciusz), a város leghíresebb cigányprímása. Fénykorában Viktória angol királynő és Munkácsy Mihály előtt is muzsikált, zenekarának játékát pedig még Liszt Ferenc is megdicsérte.

1930-ban ezen a napon adták át a Szent Imre és a Damjanich utca sarkán a csendőrparancsnokság új épületét, a Csendőrpalotát. Tervezője Dümmerling Ödön volt, a kivitelezést Kappéter István építészmérnök irányította.

1982-ben ezen a napon hunyt el Kaposváron Nedevits András molnármester, a tüskevári malom bérlője, a tüskevári fürdő építtetője. A fürdőhöz 1935-ben még zenepavilont is építtetett.

2002. április 26-án Kaposvár városa a környezetvédelem, valamint az európai egység elősegítése és népszerűsítése terén kifejtett erőfeszítéseiért Európai Diplomát kapott az Európa Parlament Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottságától.

Ma lenne 1892 éves a Római Birodalom egykori császára, Marcus Aurelius. A politika, és a folyamatos háborúskodás sem foglalta le teljesen, ezért a filozófiára is jutott ideje. Így válhatott “Elmélkedések” című műve a világirodalom egyik legolvasottabb könyvévé. Életrajzának további taglalása helyett pedig álljon tőle itt egy idézet: “Az, hogy milyen boldog az ember élete, gondolatai milyenségén múlik: így hát ügyelj erre! Ne fogadj be sötét, negatív gondolatokat.”

526 éve hangzott el először: “meghalt Mátyás, oda az igazság...”. Ugyanis ekkor hunyt el Hunyadi Mátyás, a legigazságosabb uralkodónak kikiáltott király. Emlékét máig mesék és mondák őrzik. Koronázásáról is többféle legenda keringett, egyes történetek szerint a korona magától szállt a király fejére. Úgy tartották, szívesen bújt álruhába, hogy a nép közé vegyüljön. Ez utóbbi még Mikszáth Kálmánt is megihlette egy vidám történet erejéig, melyet Makk Károly vászonra vitt (Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?). Ha esetleg eddig lemaradt volna e magyar filmremekről, most bepótolhatja:




Ma van Sidney James filmszínész halálának évfordulója is (1976). Így elsőre talán senkinek sem ugrik be, hogy kiről is van szó, de ha úgy mondjuk, hogy a Folytassa... angol helyzet-komédiasorozat egyik főszereplőjéről van szó, többeknek már biztosan beugrik. Mielőtt filmezett volna, sok mindent kipróbált: volt gyémántszedő, fodrász, táncoktató és részidős bokszoló is. Még szerencse, hogy nem ragadt le ezeknél a szakmáknál.



Ezen a napon robbant fel, és kapott lángra a csernobili atomerőmű egyik reaktora, ami az egyik legsúlyosabb nukleáris balesethez vezetett. A katasztrófa helyszínéhez kivezényelt tűzoltók utólag arról számoltak be, hogy a város területén olyan erős volt a sugárzás, hogy úgy érezték mintha az arcukat tűvel szurkálnák. Több szemtanú  pedig azonosíthatatlan repülő tárgyakat látott a környéken a baleset előtti és utáni órákban. A térségben azóta is rendszeresek az úgynevezett UFO jelenségek. A katasztrófa természetesen a popzenében is megjelent, David Bowie példál a Time Will Crawl című dalában énekelte meg a tragédiát.



Egy igazi zenei rekordot köszönhetünk a mai dátumnak, méghozzá B.J. James legendás 1975-ös slágerét, amely a legtöbb ideig tanyázott a Billboard slágerlista első helyén.



Hétfői napi derűnkben már írtunk az ISS népszerű űrhajósáról, aki akkor éppen diákoknak tartott kísérleti bemutatót. Most azonban újra hallatott magáról Twitter csatornáján keresztül, mégpedig nem mással, mint egy Balatonról készült légi fotóval, amelyhez az alábbi kommentárt fűzte: “Balaton, Magyarország. A tó remek nyaralóhely, körülötte a tavaszi zöldellés látható”. Kell ennél jobb reklám?

balaton


Végezetül pedig egy igazi örömhír a magyar állatbarátoknak: csupaszorrú vombat született a budapesti állatkertben. Ez nem csak ezért nagy szám, mert az egyik legaranyosabb állatról van szó, hanem mert Kelet-Európában eddig még nem sikerült szaporítani az Ausztráliába őshonos erszényeseket. A kölyök a feltételezések szerint már hat hónapos lehet, azonban a gondozók még csak most vették észre az erszényből kikukucskáló bébit. Eddig még nem sikerült lencsevégre kapni a kis rágcsálót, ezért az állatkert arra bíztatja a a látogatókat, készítsenek róla képet. Ha tudnak. Akinek pedig ez elsőként sikerül, állatkerti belépővel gazdagodhat. Ha ön lenne a szerencsés paparazzi, ide küldje a fényképet: vombat(kukac)zoobudapest.hu. Ezek után pedig mi mással is kívánhatnánk önöknek szép napot, mint két játszó vombat kölyökkel:

Címkék: napi, érdekesség, kalendárium, derű, program, időjárás, kis szines